Читај ми!

Поводом стогодишњице од рођења Миће Поповића, камерна изложба у Библиотеци САНУ

У Библиотеци Српске академије наука и уметности у току је камерна изложба поводом 100 година од рођења нашег чувеног сликара Миће Поповића. Ова поставка је увод у велику изложбу његових дела која ће бити отворена у Галерији академије 5. септембра под називом „Мића Поповић, сликарство перманентне побуне“.

Сликар, ликовни критичар, теоретичар уметности, писац, филмски режисер и редовни члан Српске академије наука и уметности – све је то био Миодраг Мића Поповић. Пред публиком су сада изложена прва издања његових књига из збирки Библиотеке Академије, књиге које је илустровао и каталози са његових самосталних изложби, укључујући и онај са његове прве која је одржана 1950. године у Уметничком павиљону на Калемегдану.

„То је каталог који обухвата негде око 150 његових радова. Ту се налази и његов програмски текст који се односи на савремену уметност, заправо његов доживљај сликарства. Каталог је отворен на страни где се налази његов чувени аутопортрет из 1948. године који је радио под руководством свог професора, академика Ивана Табаковића“, наводи Сања Петровић, ауторка изложбе.

О значају сликарства Миће Поповића сведочи и каталог са његове ретроспективне изложбе у Галерији САНУ из 1983. године, јер је у извештају о раду Академије забележено да је ту изложбу посетило 482.000 људи.

Осим књига и каталога, поставку чине и Поповићеви ликовни есеји и критике, монографије, чланци о њему и репродукције слика које је са супругом поклонио родном граду.

„Њена вредност је утолико већа јер је слике сам одабрао Мића. Та збирка је основана 1989. године када је он проглашен за првог почасног грађанина града Лознице. То може да се види на овој изложби, а ту су и Верине репродукције“, додаје ауторка изложбе.

На поставци је и приступна беседа Академији, коју је насловио „Уметничко дело као последња одбрана једног народа“. Поводом века од рођења великог уметника и академика, Српска академија наука и уметности ће организовати у својој Галерији изложбу под називом „Мића Поповић, сликарство перманентне побуне“, од 5. септембра до 5. октобра.

недеља, 21. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво