Читај ми!

Извођењем дела „Иза оперских кулиса“, Вере Миланковић – после 85 година на сцени оперета домаћег аутора

У Дому културе Студентски град, 23. маја премијерно је изведена комична опера композиторке Вере Миланковић, „Иза оперских кулиса“.

Комична опера, специфични музички израз, настала је у Италији у 18. веку као потреба нарастајућег грађанског слоја и његовог реалистичког погледа на друштвене и појаве из свакодневног живота.

Дело Иза оперских кулиса, на музику композиторке Вере Миланковић, премијерно изведено у сарадњи Дома културе Студентски град и Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, замишљено је као комична опера, а како је танка линија у жанровској разлици, у сценској изведби заправо је постало оперета.

Прва српска оперета Баба Хрка, Даворина Јенка, изведена је 1882. године, док су оперете домаћег аутора последњи пут на нашој сцени изведене пре Другог светског рата – дела Рудолфа Бручија Прва љубав, 1938. године, а годину дана касније Бубањ среће.

„Врло је занимљиво да је последња српска оперета у Србији изведена пре 85 година и то је мени мало 'упалило лампу', будући да смо имали опере, али оперете нисмо. Размишљала сам у чему је ту проблем и схватила да смо последњих деценија стално у појачавању негативних емоција. Мислим да смо сад стигли већ до те границе где су емоције углавном јаке, али спадају у оне мрачне – завист, љубомора, нећу да кажем баш мржња, али аутодеструктивне и негативне емоције, а да ми сви изнутра и даље волимо, волимо да дарујемо и примамо дарове, да се радујемо“, наводи прослављена композиторка, Вера Миланковић.

Занимљива, забавна и поучна прича креатора представе и аутора либрета Вере Миланковић и Александра Николића, у великој мери заснована на комици, вербалној и физичкој, многим комичним ситуацијама и комичним ликовима, пародирајући добро познате згоде и незгоде иза оперских кулиса, препозната је као садржај за „породични излазак за све од три до 103 године“.

„Мислим да је излазак на ову представу управо повратак из неког 'кошмара', јер нема особе која је видела ову оперету, а да није у себи пробудила цео распон осећања од таме до великог светла. Ту у суштини побеђује љубав, љубав једног детета које се за њу бори, а има толико љубави да пружи. И овде постоје завист, мржња и све људске емоције, посебно 'иза кулиса'. Међутим, све те особине пролазе кроз филтер хумора и релативизације, кроз смех, да би на крају љубав победила. Наравоученије целе оперете је управо да љубав побеђује“, наглашава ауторка оперете Иза оперских кулиса.

Поред Вере Миланковић и Александра Николића, тим чине редитељка Наталија Станковић, диригент Раде Пејчић, глумачки израз потписује Весна Станојевић, сценографију Зорана Милошаковић Тасић, а костим Весна Балаћ.

Солисти у представи су Софија Пижурица, Тамара Митровић, Марко Калајановић, Надица Спасојевић, гост глумац Андрија Даничић, уз корепетицију Вере Миланковић и пратњу Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво