Фејсбук и поремећаји у исхрани

Израелски стручњаци утврдили су да постоји веза између „привржености“ тинејџерки Фејсбуку и ризика од булимије или анорексије. Надгледајући децу родитељи, ипак, могу да утичу на утисак својих ћерки о њиховом изгледу и тако умање ризик од болести.

Резултати студије Универзитета у Хаифи показали су да се повећава опасност од развоја поремећаја у исхрани као што су анорексија и булимија код тинејџерки које су превише везане за друштвену мрежу Фајсбук.

Аутори студије саветују родитељима да надгледају шта деца највише раде на компјутеру и колико времена проводе у таквим активностима како би се опасност смањила.

Професори Факултета за социјалну помоћ и здравствене науке Јаел Лецер, Рут Кац и Зохар Спивак испитивали су два фактора која се доводе у везу са поремећајима исхране - изложеност медијима и личну оспособљеност.

Девојчице су испитиване о гледању телевизијског програма и навикама да читају магазине и користе Интернет. 

Анализирајући податке прикупљене на узорку од 248 девојчица адолесценткиња у добу од 12 до 18 година, истраживачи су закључили да постоји директна веза између времена које девојчице проводе на Фејсбуку и ризика од поменутих поремећаја у исхрани.

Што су више времена проводиле на друштвеној мрежи, већа је вероватноћа била да пате од булимије, буду незадовољне изгледом свог тела и да започну дијету како би изгубиле на тежини.

Аутори су наговестили да Фејсбук популарише једнострано фокусирање на изглед, навике и понашање.

Изложеност моди и музици преко Интернета показала је исти тренд, али не тако јаку везу као код коришћења Фејсбука.

У случају да су родитељи били свесни шта њихове кћерке виде и раде на Интернету и разговарају о томе с њима, о садржају и броју посвећених сати опасности од развоја поремећаја је била мања.

Аутори су због тога закључили да родитељи, мешајући се, бринући и надгледајући децу имају могућност да утичу на утисак својих ћерки о њиховом изгледу и да умање ризик од болести.

Експерт за спортску медицину Наама Констатини из Медицинског центра на Универзитету Хадаса у Јерусалиму истакла је да су закључци студије интересатни, да звуче логично и заслужују даље проучавање.

Девојчице са склоношћу ка томе да проводе много времена испред компјутера читајући садржаје са Интернета, а посебно на друштвеним мрежама могле би бити склоније поремећајима исхране, јер се на веб сајту, између осталог, обавештају како да их скривају.

Такође, истиче др Константини, могуће је да тинејџерке са таквим здравственим проблемима једноставно немају снаге да се баве спортом или осећају да треба да крију како изгледају па им је пријатније да комуникацију остварују преко Интернета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара