Краљевскe годишњицe брака – шта повезује данског краља Фредерика и шпанског краља Фелипеа

Са само недељу дана разлике, два европска краљевска пара обележила су ових дана двадесетогодишњицу брака. Шта све повезује данског краља Фредерика и шпанског краља Фелипеа, који су обојица за супруге одабрали девојке "из народа", без аристократског порекла и како су прославили брачне јубилеје. 

За све љубитеље краљевских венчања, гламура и спектакла, мај 2004. био је месец за памћење. У року од осам дана на два супротна пола европског континента двојица престолонаследника привела су пред олтар изабранице свог срца, обе без трунке "плаве крви". 

Дански принц Фредерик, син краљице Маргрете венчао се са Аустралијанком Мери Доналдсон, коју је упознао у једном бару у Сиднеју током Олимпијских игара четири године раније.

У бар је дошао управо у друштву свог даљег рођака, шпанског престолонаследника Фелипеа, сина краља Хуан Карлоса, који ће се, стицајем околности, оженити само недељу дана после њега, такође "обичном", али у Шпанији познатом девојком, телевизијском новинарком Летисијом Ортис.

Две деценије касније, Фелипе је, уз Летисијину подршку, монарх са већ богатим искуством, који ће за месец дана прославити јубилеј, десет година на трону.

Обоје су заслужни за повратак угледа монархије, дубоко пољуљане финансијским и љубавним скандалима бившег краља Хуан Карлоса, који од 2020. живи у добровољном егзилу у Абу Дабију, али и Фелипеове старије сестре, принцезе Кристине.

Краљ и краљица имају две ћерке, а престолонаследница Леонор је крајем прошле године постала пунолетна и тренутно је на војној академији.

Труде се да буду ближи народу, да се не размећу новцем, па и Летисија, која важи за једну од најелегантнијих припадница краљевских породица, често носи одевне предмете приступачних брендова и рециклира модне комбинације. 

Двадесетогодишњицу брака обележавају скромно, серијом емотивних породичних фотографија у парку краљевске палате Сарсуела, коју су објавили на друштвеним мрежама. 

За разлику од шпанског,  дански краљевски пар на трону је тек однедавно. Фредерик је ступио на дужност у јануару, после мајчине изненадне одлуке да абдицира. 

Имају четворо деце, а престолонаследник Кристијан је, као и Леонор, прошле јесени напунио 18 година.

Две деценије брака прославили су у гостима, прошле недеље, током посете Норвешкој. Како традиција налаже, дански краљ после ступања на престо, прво обилази братски скандинавски комшилук. Зато су Фредерик и Мери почетком маја прво посетили Шведску, а наредне недеље и Норвешку.

На свечаном банкету норвешки краљ Харалд није пропустио да им се захвали на томе што су свој јубилеј одлучили да обележе баш код њих. Посебно је одао признање Мери, која је, како је рекао, преузела велики задатак када се заљубила у "спортског Данца", оставила све блиско и познато, и у Данској и њеном народу пронашла нову домовину.

Многи медији, међутим, писали су да јој поред "спортског Данца" и није баш лако, поготово када су прошле јесени у шпанском таблоиду освануле његове фотографије у друштву са некадашњом манекенком из Мексика и бившом супругом једног шпанског грофа, Хеновевом Казановом у Мадриду. Иако је та дама демантовала инсинуације да су њих двоје у вези, а њен бивши супруг најавио тужбе, краљевска породица није остала имуна на гласине, а медији су ишли чак дотле да су абдикацију краљице Маргрете тумачили као њену намеру да примири снаху.

 Иако се у данским медијима о овоме више ни не пише, понеки таблоиди из иностранства и даље експлоатишу ту тему, а чини се да у томе предњачи британски Дејли Меил, који чак објављује тумачења експерата за говор тела, који објашњавају да Фредерик и Мери на последњим фотографијама можда и нису тако насмејани и добро расположени као што на први поглед изгледају.

Упркос гласинама о кризи, њихов брак ипак је преживео првих двадесет година.

 

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије