Читај ми!

Представљена фото-монографија о феномену бенда „Но смокинг оркестра“

У РТС клубу представљена је фото-монографија „Емир Кустурица и Но смокинг оркестра – 25 година“. Аутор Драган Теодоровић је као организатор концерата са редитељем и његовом групом пропутовао читав свет.

Емир Кустурица и „Но смокинг оркестра“ одржали су више од 1.000 концерата у Јужној Америци, Европи, Русији и Кини. Група је настала 1999. године, на таласу светског успеха филма Црна мачка бели мачор.

Фолклор и бунтовништво су били основни састојци који су, уз врхунске музичаре и урнебесан наступ, доводили публику до катарзе. Марадона је концерте поредио са осећајем када постигне гол на великој утакмици.

„Кад овако ретроспективно говорим, мислим да је судбина тог бенда била заправо да преузме крај панк музике у оном смислу у којем је она била и активна и говорила о социјалним, о егистенцијалним и свим другим проблемима. Јер кад узмете музику данас, она једино што не дира то су та жаришта из којих се развија и човек и његова друштвена заједница. Е, ми смо то радили“, каже Емир Кустурица.

„Но смокинг оркестра“ је био јединствен феномен у тренутку када је музичка индустрија посустала, а музичко наслеђе народа света постало феномен популарне културе.

Монографија садржи више од 400 фотографија и текстове који сведоче о узбудљиве две и по деценије живота са групом на турнејама.

„Прича није хронолошка у књизи, него има поглавља – хотели, путовања, концерти – документовано је све, преко 1.000 концерата где смо били и шта смо радили. Имали смо за тих 25 година преко 20 концерата само у Буенос Ајресу. Највише концерата смо имали у Јужној Америци и Русији“, наводи аутор монографије, Драган Теодоровић.

Емир Кустурица је рекао да је „проверена гласина“ да се музиком више неће бавити, јер се враћа снимању филмова.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије