Читај ми!

Високи нивои хербицида пронађени у више од половине узорака сперме, открива истраживање

Хербицид глифосат je пронађен у узорцима са француске клинике за неплодност, што поново отвара питање о утицају контроверзне хемикалије на плодност, пише Гардијан.

Високи нивои хербицида пронађени у више од половине узорака сперме, открива истраживање Високи нивои хербицида пронађени у више од половине узорака сперме, открива истраживање

Више од 55 одсто узорака сперме из француске клинике за неплодност садржало је високе нивое глифосата, најчешћег сузбијача корова на свету, што је поставило додатна питања о утицају хемикалије на репродуктивно здравље и општу безбедност, показала је нова студија.

Ново истраживање је такође пронашло доказе о утицају хербицида на ДНК и корелацију између нивоа глифосата и оксидативног стреса на семену плазму, што указује на значајан утицај на плодност и репродуктивно здравље.

„Узети заједно, наши резултати указују на негативан утицај глифосата на репродуктивно здравље људи и вероватно на потомство“, наводе аутори студије.

Овај рад се појавио у склопу напора који научници предузимају у потрази за одговором зашто глобалне стопе фертилитета опадају, а многи сумњају да је изложеност токсичним хемикалијама попут глифосата значајан покретач овог пада.

Глифосат се користи на широком спектру прехрамбених усева и у насељеним подручјима у Сједињеним Државама. Најпопуларнији производ на бази глифосата је „Монсантов“ пестицид за сузбијање корова, Раундап (Roundup), који је последњих година био у центру правних и регулаторних битака. Истраживање америчке владе из 2023. открило је генотоксичност код пољопривредника са високим нивоом хербицида у крви, што указује на повезаност између пестицида и рака.

У децембру је група водећих америчких организација за јавно здравље поднела петицију Агенцији за заштиту животне средине да забрани производ, иако су њени браниоци рекли да нема дефинитивног доказа о његовој токсичности за људе. Ипак, десетине земаља су забраниле или ограничиле његову употребу.

Нивои које су француски истраживачи пронашли у сперми били су четири пута већи него у крви мушкараца, што је, како су аутори написали, први пут направљено поређење. Налаз су назвали „забрињавајућим“ и указују да је хемикалија посебно опасна за репродуктивни систем.

Оксидативни стрес „сматра се једним од најважнијих фактора мушке плодности јер регулише виталност и функционалност сперматозоида код сисара“, написали су аутори и открили „значајну позитивну корелацију“ између стреса и нивоа глифосата.

Код људи који се баве пољопривредом забележени су највиши нивое глифосата, а 96 одсто пољопривредника укључених у студију имало је ову хемикалију. Код баштована је такође забележен међу највишим нивоима, а пушачи су обично имали повишен ниво, много већи од оних који не пуше. Конзумирање органских производа није имало јасан утицај на ове нивое.

Аутори студије су написали да би „било мудро да се надлежни руководе принципом предострожности“ у регулативи, што значи боље и да се погреши зарад предострожности како би се заштитило здравље људи док се не спроведу даља истраживања како би се потврдили проблеми идентификовани у студији.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије