Путер или маргарин – шта је здравије
Две намирнице које се користе као намаз, за кување и печење. Постоји много контроверзи око употребе када је реч о њиховим упоредним здравственим користима.

У претходним деценијама, научни став је био да путер има висок садржај масти и да је због тога лош за здравље. Због тога је маргарин представљен као здравија алтернатива. С временом су истраживачи, нутриционисти и здравствени стручњаци схватили да је путер ипак здравији од маргарина, јер се овај други у великој мери прерађује из биљног уља.
Путер је млечни производ добијен након одвајања павлаке од млека, састоји се од око 82 одсто млечне масти, 16 одсто воде и два одсто млечних чврстих материја. Доступан је као слани путер, слатки или путер са смањеним садржајем масти. Такође садржи засићене масти, протеине, калцијум и фосфор, као и неке есенцијалне витамине растворљиве у мастима, као што су витамини А, Д и Е.
Маргарин се, с друге стране, припрема од течних биљних уља процесом хидрогенације који засићује масне киселине додавањем водоника. Хидрогенација мења молекуларну структуру масних киселина тако да се могу формирати трансмасти, што доводи до тога да маст поприми получврсто стање. Ово повећава рок трајања и издржљивост маргарина, а такође чини храну кувану са овом машћу хрскавијом. Што је маргарин чвршћи, то је већи проценат трансмасти.
Ко има холестерол треба да избегава путер
Маргарин пошто има много незасићених масти и мање засићених масти од путера, што може да помогне у смањењу нивоа холестерола у крви.
Једна кашичица путера садржи пет грама засићених масти, и треба бити опрезан када је у питању здравље. Конзумирање превише засићених масти повећава ЛДЛ холестерол што може да доведе до срчаног или можданог удара.
Маргарин се прави комбинацијом биљних уља, као што су сунцокретово и маслиново.
Неке врсте садрже чак и палмино или кокосово уље. Маргарин има велику количину незасићених масти, али ипак мање од путера. Увек је препорука да се прочита шта пише на паковању.
Истраживања која су рађена за здравствене бенефите укључујући и гојазности дијабетес типа 2, као и болести срца, указују на чињеницу да је за здравље срца боље узимати незасићене масти.
Маргарин се не саветује срчаним болесницима
Да ли ћете у своју исхрану уврстити путер или маргарин зависи од животних навика и потреба. За људе који имају висок холестерол, или ако је ваша исхрана богата засићеним мастима из других намирница, онда је замена путера маргарином важна.
Ако за доручак једете тост који премажете путером, а током дана једете здраве намирнице, онда је путер и препорука.
Пошто маргарин има променљив, али висок ниво трансмасти, конзумирање маргарина може довести до повећане учесталости срчаних обољења, рака и других болести у поређењу са путером. Због тога се путер сматра здравијим од маргарина. Код жена, према најновијој медицинској студији Харварда, унос маргарина повећава стопу учесталости срчаних обољења за 53 одсто у односу на конзумирање исте количине путера.
Здрава исхрана
Иако је путер бољи избор од маргарина, људима који имају прекомерну тежину или су гојазни често се саветује да га не конзумирају. За такве људе, маргарин са ниским садржајем трансмасти или без њих се понекад сматра најбољом опцијом, јер може спречити повећање нивоа холестерола у крви и срчана обољења.
Међутим, ова препорука је веома контроверзна, јер маргарин садржи много адитива и чисто је синтетички производ у поређењу са потпуно природним, хранљивим путером. Многи други истраживачи заговарају да се путер користи умерено, а не маргарин, истичући да засићене масти нису смртоносне како се раније мислило. Данас, маргарине без трансмасти производе многи и широко су доступни на тржишту.
Увек је мудро бирати маргарине без трансмасти, проверавајући нутритивну етикету производа, ако заиста не можете да једете путер.
Коментари