уторак, 23.10.2012, 13:40 -> 17:08
Мушмула, златни дар јесени
Са богатом историјом, благотворним учинком на дигестивни тракт и широком применом у кулинарству, мушмула је укусан дар јесени и одличан савезник у борби за боље здравље.
У обиљу јесењих дарова ваља обратити посебну пажњу на често неправедно запостављено воће попут мушмула.
Иако латински назив Mespilus germanica значи немачка мушмула, ово воће потиче из југозападне Азије и југоисточне Европе, а у Немачку су је донели Римљани, који су међу првима открили благодети тог воћа из породице ружа.
Када се оберу, што се препоручује тек када лишће почне да опада, чак и после првих мразева, тврде су и опоре, па их треба оставити неколико недеља да зру. Месо тада постаје меко, сочно, киселкасто и кремасто, као путер од јабуке.
Неки љубитељи смеђе лепотице кажу да их њен укус подсећа на јабуковачу, други, пак, на ароматично вино.
Била је посебно популарна у средњем веку, а као воће које иструне пре него што је зрело и спремно за јело – мушмула је у књижевности често употребљавана као симбол за проституцију.
Од давнина су цењене као пријатно средство за јачање органа за варење, против дијареје (због танина, пектина и других састојака). Они који жуде за алтернативним извором витамина Ц могу да приведу своју потрагу крају када на пијаци наиђу на мушмуле.
Иако се углавном конзумира свежа, што нутриционисти истичу као најкорисније за организам, од овог воћа могу се направити разне посластице: мармелада, ликер, ракија, али и сир.
Укус смеђих плодова одлично се слаже са путером, циметом, каранфилићем, слатком павлаком, лимуном, сувим грожђем и вином, те оставља простора за широк дијапазон кулинарских варијација.
Осушено лишће мушмуле, сакупљено у доба цветања биљке користи се за справљање чаја који се у народној медицини описује делотворно средство за испирање грла, за лечење запаљења десни и уста.
Лишће и кора, такође, имају корисну страну – дају лепу мрку и жуту боју тканинама.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар