Читај ми!

Protest studenata u Beogradu - posle blokade Nemanjine ulice kod zgrade Vlade, pridružili se opoziciji ispred RIK-a

Studenti, koji su od podneva blokirali raskrsnicu Nemanjine i Kneza Miloša, pridružili su se večeras protestu liste "Srbija protiv nasilja" ispred RIK-a. Studenti traže da im se omogući uvid u biračke spiskove.

Protest studenata, koji su od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave tražili da im se omogući uvid u birački spisak, završen je ispred Vlade Srbije posle šestočasovne blokade Ulice kneza Miloša, Nemanjine, Birčaninove i zgrade ministarstva.

Na poziv studentkinje iz Novog Sada svi su krenuli ispred Republičke izborne komisije, gde je održan protest liste "Srbija protiv nasilja".

Skup ispred Vlade Srbije protekao je mirno.

Grupa studenata blokirala je danas ulaz u zgradu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Birčaninovu ulicu, kao i ugao te ulice sa Ulicom kneza Miloša, a kasnije su se premestili i na ugao sa Nemanjinom ispred zgrade Vlade Srbije tražeći da im se omogući uvid u biračke spiskove.

Predstavnik studenata Ivan Bjelić rekao je da ministarstvo nije odgovorilo na njihov zahtev, već da je uputilo saopštenje medijima o nečemu što, kako je rekao, nisu tražili.

Bjelić je najavio da će zato predstavnici studenata večeras podneti novi zahtev u kome će od svih lokalnih samouprava tražiti da im omoguće uvid u biračke spiskove i da će im dati rok do srede. 

Studenti iz Beograda i Novog Sada okupili su se oko 11 časva ispred MDULS, a u podne su blokirali ulaz u zgradu kao i Birčaninovu ulicu. Nešto kasnije blokirali su saobraćaj i na uglu Birčaninove i Ulice kneza Miloša.

Protest u Jagodini kao podrška studentima

Na gradskom skveru u Jagodini večeras su se okupili članovi i simpatizeri stranaka ujedinjenih u koaliciji "Srbija protiv nasilja", a kako je istaknuto konkretan povod okupljanja bila je podrška studentima koji protestuju u Beogradu.

Prisutnima se ispred opštinskog odbora Demokratske stranke obratio Petar Jovanović uz ocenu da su izbori pokradeni sistemski uz pomoć policije i ponovio zahtev da se izbori ponište na svim nivoima.

Posle polusatnog okupljanja učesnici skupa mirno su se razišli.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da je jedinstveni birački spisak jedna od najžurnijih evidencija u Srbiji i da nikad nije bio uređeniji, te da su tvrdnje o postojanju tzv. "fantomskih birača" apsolutno neistinite i paušalne.

Načelnik Uprave policije Ivica Ivković poručio je da se blokada državnih institucija i mostova “neće tolerisati“.

Protesti dela opozicije, studenata i građana zbog navodnih neregularnosti na izborima počeli su u ponedeljak, 18. decembra i održavani su ispred Republičke izborne komisije (RIK). Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" zatražili su poništavanje izbora na svim nivoima zbog, kako tvrde, izborne krađe.

sinoćnom protestu na poziv liste "Srbija protiv nasilja" procesuirano je 38 osoba, a osam policajaca je povređeno, od kojih su dvojica teže povređena.

Tokom nekoliko sati, učesnici protesta bili su okupljeni oko Skupštine Beograda, a predstavnici SPN-a pokušali su da uđu u zgradu i sa balkona se obrate građanima.

Intervenisala je policija, a bačen je i suzavac na okupljene.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара