Читај ми!

Ostavi sve i čitaj- Slobodan Mašić

Arhitekta, grafički dizajner, slobodni umetnik i izdavač Slobodan Mašić (1939-2016) ostavio je delo izuzetnog značaja za srpsku kulturu koje korespondira sa modernim tokovima evropske umetničke i filozofske misli, ali i sa bogatom tradicijom ovih prostora.

U emisiji Ostavi sve i čitaj, snimljenoj 2014. godine, Slobodan Mašić govori o odsustvu kulturnih tokova kod nas, o tendencioznom odvajanju naroda od kulture i o apsolutnim umetničkim slobodama koje su poništile i samu umetnost. Knjigu u aktuelnom socijalnom i kulturnom kontekstu ne vidi nigde, pa ipak, kako sam kaže, imao je sreću da kao vrlo mlad spozna vrednost literature. "Nisam ja tražio knjige, mene su tražili pisci i knjige", objašnjava svoje životno opredeljenje da objavljuje Nezavisna izdanja Slobodana Mašića.

Posle 45 godina i 200 naslova on otkriva da ga knjige nikada nisu radovale, uvek ih je doživljavao kao ljudsku tragediju. Ipak, baveći se izdavaštvom Slobodan Mašić je svoju životnu ideju o čoveku koji mora biti slobodan ostvario milionskim tiražom knjiga koje su izvor ljudske slobode.

Urednica Gorica Zarić Jovanović, reditelj Dragomir Zupanc

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се