Oko magazin- Tamo daleko u Škotskoj

Kako je 26 srpskih dečaka posle povlačenja preko Albanije, pre tačno stotinu godina stiglo u prestižnu školu u Edinburgu - priča koja na relaciji Škotska - Srbija živi više od veka.

Potomci tih dečaka su u junu 2016. godine pozvani u Edinburg na jubilej - vek od dolaska njihovih predaka u privatnu školu "Džordž Heriot". Po tradiciji, ova škola prima izbeglice i siročad, a to se desilo i sa srpskom decom koja su preživela golgotu i stigla na Krf 1916. Nazvani su "srpski Herioteri".

Ekipa Oko magazina sa ovom pričom publiku je upoznala 2011. godine, a ova emisija predstavlja novo "dopunjeno" izdanje, u kome prati njihove potomke i beleži nove priče o deci koja su doživela jedno neverovatno iskustvo - o tome kako su se školovali, kako su igrali ragbi, kako su živeli posle dva rata.
Jedan od Heriotera, Svetomir Marjanović je otac čuvenog Đorđa Marjanovića. Govorimo i o Živojinu Kovačeviću, arhitekti koji je započeo rad na Hramu Sv. Save. Pričamo i o Stivenu Džordžu, tačnije Slavoljubu Đorđeviću, koji je poslat u susedni Glazgov. Jedan od retkih dečaka koji se posle rata nije vratio u Srbiju, završio je kao lekar na Bahamima.

Autor emisije je Nataša Đulić Banović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се