Читај ми!

Lorin predstavlja Švedsku na Pesmi Evrovizije i kreće u lov na drugi evrovizijski trofej

Švedska je izabrala – Lorin predstavlja tu zemlju na ovogodišnjoj „Pesmi Evrovizije“ sa pesmom "Tattoo". Evrovizijska pobednica iz 2012. je jedan od glavnih favorita za pobedu u Liverpulu, čime bi postala tek drugi izvođač kome je pošlo za rukom da dva puta pobedi na najvećoj evropskoj muzičkoj smotri.

Лорин представља Шведску на Песми Евровизије и креће у лов на други евровизијски трофеј Лорин представља Шведску на Песми Евровизије и креће у лов на други евровизијски трофеј

Pred više od 27.000 gledalaca u „Frends areni“ u Stokholmu i milionima Šveđana ispred malih ekrana, održano je finale „Melodifestivalena“, švedskog izbora za predstavnika na „Pesmi Evrovizije“. 

U završnici, koja nije bila toliko neizvesna, pobedila je Lorin, evrovizijska pobednica iz 2012, sa pesmom Tattoo. Za vodećeg favorita novinari su je proglasili još uoči četvrte kvalifikacione večeri kada je prvi put izvela pesmu. 

Pobednica je od međunarodnog žirija osvojila sedam od osam „dvanaestica“, dok je od hrvatskog žirija dobila osam poena, što je „pokvarilo“ savršen skor (ukupno 92 poena). Lorin je dobila i najveće poverenje publike – 85 poena, što je u zbiru 177 poena.

Drugo mesto zauzeo je norveški blizanački dvojac Markus i Martinus sa 138 bodova, a treće mesto pripalo je rok bendu Smash into Pieces.

Treća evrovizijska pobednica koja ponovo predstavlja Švedsku

Retko koja zemlja ima priliku da ponovo pošalje evrovizijskog pobednika na takmičenje, a Švedska to radi već treći put. Prva koja je pokušala da još jednom dođe do trofeja bila je Karola (pobednica 1991) sa pesmom Invincible (Evighet) u Atini 2006. godine.

Već dve godine kasnije, na „Evrosongu“ u Beogradu 2008. na evrovizijsku scenu vratila se Šarlot Pereli, pobednica iz Jerusalima 1999. godine.

Međutim, nisu uspele da ponove svoj uspeh. Obe su važile za favorite, ali je Karola zauzela peto mesto, dok je Šarlot Pereli bila osamnaesta.

Lorin će se voditi parolom „treća sreća“ i pokušati da dođe do novog evrovizijskog trijumfa, a pobedu joj predviđaju kladionice, mnogobrojni fanovi i novinari.

Ukoliko uspe da pobedi, Lorin će se izjednačiti sa irskim pevačem Džonijem Loganom, koji je jedini zabeležio dve pobede (1980. i 1987), a Švedska će ostvariti sedmu pobedu na „Pesmi Evrovizije“. Time će se izjednačiti sa Irskom, koja tu titulu drži od poslednje pobede 1996. godine.

Švedska je poslednji put pobedila 2015. godine, kada je Mons Zelmerlov trijumfovao u Beču, a Lorin će se za finale boriti iz prvog polufinala koje se održava 9. maja u Liverpulu. 

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара