Читај ми!

Шведска вечерас бира представника на Песми Евровизије, али чини се да је победник већ познат

Завршница „Мелодифестивалена“, једног од најпопуларнијих избора за представника на „Песми Евровизије“ у Европи, одржава се вечерас у Шведској. Упркос томе што се такмичи доста квалитетних песама, чини се да је име победника познато и само се чека да се вечерас то и озваничи.

Шведска вечерас бира представника на Песми Евровизије, али чини се да је победник већ познат Шведска вечерас бира представника на Песми Евровизије, али чини се да је победник већ познат

Шестонедељна турнеја шведског „Мелодифестивалена“ окончава се вечерас у стокхолмској „Френдс арени“. Најпопуларнији шведски шоу-програм почео је у Гетеборгу, а квалификационе вечери одржане су и у Линћепингу, Лидћепингу, Малмеу и Ерншелдсвику.

Од 28 такмичара који су започели такмичење, након четири квалификационе вечери и полуфинала, преостало је 12 који ће вечерас наступити пред више од 20.000 људи на стадиону и милионима пред телевизорима и осталим екранима.

Готово целокупна шведска јавност говори о вечерашњем финалу, а највећи фаворит, чија се победа скоро и не доводи у питање, јесте евровизијска победница из 2012. Лорин.

Упркос томе што су новинари који прате шведско такмичење били скептични, пошто се Лорин у претходном покушају 2017. године није пласирала у финале, чим су чули песму, прогласили су је за водећег фаворита за победу.

Кладионице, само на основу претпоставке да ће Лорин тријумфовати у Стокхолму, предвиђају да ће Шведска победити у Ливерпулу.

Ипак, мало се говори о осталим такмичарима, који су у појединим шведским медијима чак названи „статистима у Лоринином финалу“, а много је младих и талентованих људи који такође бележе велики број слушалаца на музичким платформама.

Међу њима се издваја норвешки близаначки двојац Маркус и Мартинус, који су познати широм света, а пре неколико година имали су концерт и у Београду. Наступом за њихову песму Air доминира ласерски шоу и прави је спектакл за телевизијске гледаоце.

Пажњу публике привукао је и 17-годишњи Теоз (Theoz), који је прошле године дебитовао на „Мелодифестивалену“. Његова песма Mer av dig друга је по слушаности на Спотифају, одмах иза главне фавориткиње, а добро увежбан наступ уз доста пиротехнике показује колико је Тик-ток звезда посвећена својој каријери.

Победника бирају публика и међународни жири

Вечерашњег победника одабраће међународни жири који ове године сачињавају Аустралија, Аустрија, Белгија, Летонија, Малта, Немачка, Хрватска и Шпанија и публика која је подељена у седам старосних група и телефонско гласање.

Гласови гледалаца осим традиционалног гласања телефоном стижу и путем апликације на којој корисници наводе колико имају година на основу чега се одређује којој старосној групи припадају. Прошле године је оборен рекорд у броју гласова – стигло је више од 22,4 милиона гласова са 1.088.000 уређаја, а сличан број гласова се очекује и ове године.

Цео фестивал има и хуманитарни карактер. Гледаоци приликом гласања могу да одлуче да пошаљу глас свом фавориту путем посебног хуманитарног броја. Тај глас ће коштати више, али новац одлази у хуманитарну организацију јавног сервиса "Radiohjälpen" која прикупља новац за угрожене делове света још од 1939. године.

Прошле године је током целог такмичења прикупљено више од 10,5 милиона шведских круна (више од 107 милиона динара), а ове године помоћ одлази најугроженијима у Украјини и за помоћ у санирању последица земљотреса у Турској и Сирији.

Осим такмичарског дела финала, гледаоце очекују и бројни извођачи у ревијалном делу, али и забавни скечеви водитеља, па нема сумње да ће гледаност „журке целе Шведске“, како често називају „Мелодифестивален“ у тамошњим медијима, бити висока и ове године.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво