Читај ми!

Шведска изједначила рекорде, Финска освојила публику – финале Евросонга за историју

Предвиђања су се и ове године обистинила – Шведска је победила седми, а њена представница Лорин други пут на Песми Евровизије. Тиме је шведска певачица увела и себе и своју земљу у историју – Шведска је уз Ирску постала најуспешнија евровизијска земља, а Лорин је изједначила рекорд Џонија Логана. Ипак, многи би ово назвали Пировом победом, пошто је Керије из Финске убедљиво освојио гласове европске публике.

Шведска изједначила рекорде, Финска освојила публику – финале Евросонга за историју Шведска изједначила рекорде, Финска освојила публику – финале Евросонга за историју

Лорин Талхауи је име које ће Шведска дуго памтити. Шведска певачица је пре 11 година одушевила Европу, донела Шведској дуго очекивану пету победу и вратила ту земљу у евровизијски врх.

Од тада је Шведска забележила још једну победу (Монс Селмерлев у Бечу 2015), неколико добрих пласмана, али се чинило, због све лошијих резултата, нарочито код публике, да ће тешко до веома жељене седме победе којом би се изједначили са Ирском, која тај рекорд држи већ готово три деценије.

Међутим, почетком марта, Лорин се тријумфално вратила на шведски Мелодифестивален и од победе у Стокхолму била је водећи фаворит за победу у Ливерпулу.

Прогнозе су се обистиниле – Лорин је захваљујући убедљивој победи према оцени жирија и другим местом према мишљењу гледалаца тријумфовала и заувек се уписала златним словима у евровизијску историју.

Шведска се њеном другом победом изједначила са Ирском, седмоструким евровизијским шампионом, која тај рекорд држи још од победе у Ослу 1996, док је Лорин постала прва жена са две евровизијске победе и тек други извођач који је то остварио.

Џони Логан је једини који је досада два пута побеђивао на Евросонгу – 1980. и 1988. године, под, мора се рећи, знатно другачијим околностима и у мањој конкуренцији.

Финска апсолутни фаворит публике

Колико год Лорин била убедљива код чланова жирија, публика је, према очекивањима, донела другачију одлуку. Шведска је код публике била на другом месту са 243 поена, али далеко већи број поена освојио је фински представник Керије.

Он је, са интересантном песмом и наступом за памћење, освојио изванредних 376 поена, што ипак није било довољно да на крају вечери подигне трофеј (недостајало му је 57 бодова).

Ипак, потребно је споменути да је Керије добио 12 поена од гледалаца из 18 земаља. Више су освојили само прошлогодишњи победници из Украјине (28), док Лорин није била прва код публике ни у једној од 37 држава које су гласале, као ни у "остатку света".

Друго место најбољи је резултат Финске од победе групе Лорди 2006. године у Атини, а Керије ће се кући вратити као национални херој и, надајмо се, задовољан што је њега и његову песму заволео огроман број гледалаца широм Европе.

Треће место Израела – пријатно изненађење

Бронзано одличје припало је представници Израела, којој многи (чак и аутор овог текста) нису предвиђали толико висок пласман.

Ипак, кладионице јесу и, као потенцијалног победника, стављале су је одмах иза Шведске и Финске. Друго место код жирија и четири дванаестице, од којих је једна стигла од "остатка света", били су довољни да Ноа заузме сјајно треће место.

Њена песма "Unicorn" без сумње остаће хит, а кореографија ће се такође дуго памтити.

Србија, Хрватска и Словенија први пут заједно у финалу

Често се такви куриозитети не примећују, али овогодишње такмичење ће остати упамћено и по томе што су се, први пут од распада заједничке државе, представници Србије, Хрватске и Словеније нашли у финалу Песме Евровизије.

Истовремено, први пут су се у финалу и нашле све државе бивше Југославије које су се такмичиле, пошто су се ове године Црна Гора и Северна Македонија повукле са такмичења.

Међутим, "екс-ју" блок се није прославио. Хрватска, која је остварила најбољи пласман у Ливерпулу, заузела је 13. место, баш као и 2017. године када су последњи пут учествовали у финалу.

Главни разлог томе је што је Лет 3 готово све своје поене добио од публике, а жири их није толико волео.

Словеначки бенд Joker Out је са 78 поена успео да дође до 21. места, док је наш Лук Блек са 30 поена заузео 24. позицију.

Ипак, не треба да клонемо духом, пошто смо послали песму која се досада ретко (можда и никад) могла видети на Песми Евровизије и представили смо се целој Европи у другачијем светлу.

Да је конкуренција била другачија, можда би и пласман био бољи, али Лук Блек је у тешким тренуцима достојно представио своју земљу.

Шта да очекујемо од Шведске следеће године

Догодине нас, без сумње, очекује одлична организација такмичења, пошто ће Шведска за 11 година организовати трећи Евросонг, па се може закључити да им искуства не мањка.

Ако ништа друго, бар не размишљамо као прошле године у којој ће се држави такмичење одржати, а предстоји нам и леп јубилеј за који многи теоретичари завера тврде да је разлог шведске победе. 

Следеће године навршава се 50 година од победе групе АББА на Песми Евровизије у Брајтону, што је уједно и прва победа Шведске на овом такмичењу, па организатори сигурно неће пропустити прилику да тако важну годишњицу обележе на спектакуларан начин.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво