Читај ми!

Prof. Marković: Beč veliki centar srpstva

U subotu, 18. septembra, u svečanoj sali Zajednice srpskih klubova u Beču, održano je predavanje prof. dr Predraga J. Markovića "Srbi - narod jedinstven na svetu".

Program je otvorila prof. Svetlana Matić, ističući da je prof. Marković direktor Instituta za savremenu istoriju, profesor Univerziteta "Singidunum", svojim dolaskom u Beč, dao podršku radu ASKD "Vilhelmina Mina Karadžić" i Zajednici srpskih klubova.

Luka Marković, predsednik Zajednice je uručio prof. Markoviću knjigu "Srbi u Austriji" na nemačkom jeziku i zahvalio se na svemu što čini za naš srpski narod širom rasejanja.

U muzičkom delu programa, nastupila je violinistkinja Katarina Milisavljević, izvodeći himnu "Bože pravde" i "Jutros mi je ruža procvetala".

Predavanju su, između ostalih, prisustvovali: dr Vjera Rašković Zec, dr Zoran Babić, profesor Ekonomskog fakulteta u Banja Luci, Miodrag Mecanović, novinar i kulturni poslenik, Slavica Klein, predsednica Kulturnog društva "Zlatna reč-srpska kruna", Radmila Maksimović, predsednica KUD "Branko Radičević", Dragutin Petković, predsednik Udruženja penzionera, privrednik Milun sa suprugom Nadom Nikolić, Dejan i Gordana Nikolajević i mnogi drugi.

Prof. Marković je održao izvanredno predavanje, a druženje sa publikom i razgovori su trajali puna tri sata. Govorio je o tome zašto je dobro da budemo Srbi, podsećajući nas na Vinču i Lepenski vir, Sretenjski ustav, borbu za slobodu i demokratiju... Podvukao je da će se borba za Srpstvo rešiti u Beču, zbog mnogobrojne srpske dijaspore. Naša deca, kako je podvukao, mogu da biraju koji će identitet izabrati. Srbi u Austriji traba da se organizuju, da imaju jasan stav i zahteve i da svojim angažovanjem utiču na političke odluke na gradskom i saveznom nivou u Austriji. Srpska pravoslavna crkva, kaže prof. Marković, trebalo bi da se više angažuje i da svoj doprinos u očuvanju i negovanju našeg kulturnog i verskog identiteta i pojača svoj pastirski rad.

Profesor je postavio pitanja: "Zašto nema crkvenih škola u Beču? Gde su nam vrtići? Imamo li sirotišta za decu? Zbog čega Srbi nemaju status nacionalne manjine u Austriji? To su pitanja kojima treba da se pozabavimo i koja treba da budu sistemski rešena."

Osvrćući se na teške ekonomske prilike, naglasio je da su upravo gastarbajteri svojim doznakama, spasili Srbiju i Republiku Srpsku. Gastarbajterski novac je, kako je napomenuo, veći od poljoprivredne proizvodnje. Izneo je mišljenje da Srbija treba da podiže svoju privredu i ekonomski sve više jača.

Govoreći o zajedništvu, rekao je da su Srbi moćna zajednica u Austriji i da treba da su jedinstveni, kada je reč o pitanjima koja su od opšteg nacionalnog interesa, kao što su očuvanje srpskog jezika i ćirilice, naše kulture i tradicije. Zaključio je da se u Beču vodi skrivena borba za očuvanje srpstva.

Oduševljena predavanjem, publika je imala priliku da se upozna i sa sadržajem knjiga "Istorijske (ne) prilike" i "Alternativna istorija", koju je Marković zajedno sa istoričarem Čedomirem Antićem nedavno objavio.

Prof. Marković je, na kraju svog obraćanja, poručio prisutnima: "Gledam na Beč kao veliki centar srpstva". U znak podrške u radu, Biblioteci "Mina Karadžić", prof. dr Predrag J. Marković poklonio je svoja istorijska dela. Prof. Svetlana Matić mu je u ime Društva uručila Zahvalnicu povodom donacije knjiga.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво