Читај ми!

Festival crkve Sveti Đorđe u Viskonsinu

U crkvi Sveti Đorđe, u Stejt ulici, u američkom gradu Rasin u Mičigenu održan je festival, a prikupljena sredstva biće uložena u popravku stepeništa i drugih radova.

Da li biste, kada čujete kako govori, pogodili da je Milić Dimitrijević rođen i ceo život proveo u američkoj saveznoj državi Viskonsin? Ne samo to, planira i da se, kako kaže, vrati u Srbiju.

Dimitrijević je predsednik Crkvenoškolske opštine crkve Sveti Đorđe u Stejt ulici u gradu Rasin, blizu jezera Mičigen, oko sat vremena severno od Čikaga. Obično se doda i naziv ulice jer u mestu u stvari postoje dve istoimene srpske crkve, pa se na ovaj način precizira lokacija. Ovo je inače jedna od četiri srpske parohije u Viskonsinu.

Dimitrijević je pozdravio goste na godišnjem srpskom festivalu.

"Prošle godine smo preskočili festival, nismo ga imali, zbog virusa i svega što je bilo. Ali ove godine je bilo kako treba i srećni smo zbog toga", kaže Dimitrijević.

Kaže da je rođen u Kenoša Viskonsin.

"To je jedan gradić na granici Ilinoja i Viskonsina. Tu sam se rodio. Moj tata je došao ovde 1972. godine iz jednog malo sela Lis, između Lučana i Guče. Mi smo Dragačevci poreklom, i to je nama centar sveta."

Sveštenik u crkvi je Dragan Mitrović. Kaže da će sredstva prikupljena na festivalu biti uložena u popravku stepenica i druge radove.

"Vidimo ovde puno paketa, da li je to neka lutrija?", pitamo oca Dragana.

"To je lutrija, koju prvi put organizujemo ove godine. Uglavnom za te lutrije nije utrošen nijedan cent. Sve su donacije i pokloni od raznoraznih biznisa ovde iz Viskonsina i okoline, tako da je to i jedan od načina da crkva zaradi malo novca", kaže otac Dragan Mitrović.

Uspeh festivala ovde u crkvi Svetog Đorđa na Stejt ulici u mestu Rasin, Viskonsin raduje sve članove parohije jer žele da se očuva dugogodišnja tradicija ove crkve.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво