Читај ми!

Koncert u čast Eduarda Grača

Violinista Dragan Sredojević održaće koncert 15. septembra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, uz klavirsku pratnju Nenada Ivovića, povodom obeležavanja 90. rođendana ruskog violiniste Eduarda Grača.

Repertoar nastupa čine sve sonate za violinu i klavir nemačkog romantičarskog kompozitora Johanesa Bramsa, koje se ubrajaju se u najzahtevnija dela u kompletnoj muzičkoj literaturi.

Grač je narodni umetnik Rusije i S S SR, najstariji profesor i šef gudačke katedre na moskovskom Konzervatorijumu "Čajkovski", a njegovi učenici smatraju se najeminentnijim violinistima širom sveta.

Sredojević je jedan od najistaknutijih srpskih violinista mlađe generacije.

Svoje akademsko obrazovanje stekao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a potom i na moskovskom Konzervatorijumu "Petar Iljič Čajkovski".

Nakon završenih studija u Moskvi nastavlja svoju karijeru kao solista jednog od najprestižnijih muzičkih kolektiva na svetu - orkestra Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, sa kojim ostvaruje više od hiljadu nastupa na najznačajnijim festivalima i scenama širom sveta.

Sa samo 25 godina, kao najmlađi koncertmajstor, dobija poziv da vodi Londonski simfonijski orkestar. Pored toga, veoma je posvećen i pedagoškom radu.

Ivović je završio osnovne studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, koji mu je dodelio nagradu iz fonda "Olga Mihailović" za najtalentovanijeg studenta klavira, a potom dobija i nagradu fonda "Emil Hajek" za najperspektivnijeg mladog pijanistu.

Na međunarodnom konkursu "Jeunesse musicale" marta 2014. godine kao polufinalista dobija priznanje kao najuspešniji takmičar iz Srbije.

Imao je priliku da sarađuje i uči od velikana svetske muzičke scene poput Andrasa Šifa, Dmitrija Baškirova, Emerson kvarteta, Mihaila Voskresenskog, Jozefa Kalihštajna, Aleksandra Toradžea, Aleksandra Korsantija, Vladimira Felcmana, Tatjane Zelikman, Pitera Serkina, i drugih.

Trenutno obavlja poziciju klavirskog saradnika na Univerzitetu Jejl, gde je i magistrirao.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво