Rešavanje pitanja nestalih lica je preduslov obnove poverenja

Glavna tema poslednje, sedme sednice Skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu bilo je predstavljanje aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije na rešavanju problematike pitanja nestalih lica u oružanim sukobima devedesetih godina na prostoru bivše države SFRJ.

Govoreći o važnosti teme nestalih lica u ratovima na području bivše Jugoslavije devedesetih godina predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Milimir Vujadinović je istakao da su `deset hiljada ljudi koje potražujemo na ovom području, od kojih su njih 40 odsto srpske nacionalnosti ili građani Srbije, dovoljan argument zašto se bavimo ovom temom`.

 

 

`Svaka žrtva isto boli i svaka majka isto plače i mi tu ne pravimo razliku`, rekao je Vujadinović i naglasio da `srpska država i srpski predsednik čine sve kako bi svi oni koji su nestali u proteklim događajima devedesetih našli svoj smiraj i kako bi njihove porodice našle posmrtne ostatke tih ljudi`.

 

Govoreći za Program za dijasporu o političkom značaju rešavanja pitanja nestalih lica Vujadinović je poručio da je to uslov za rešavanje svih drugih otvorenih pitanja u regionu.

 

Glavne aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije na rešavanju problematike nestalih lica na sednici Odbora za dijasporu prisutnima je izlozio njen predsednik Veljko Odalović.

 

 

U ragovoru za nas Program Odalović je rekao da je ova problematika jedna od najosetljivijih i da bi njenim rešavanjem, odnosno rešavanjem sto većeg broja nestalih lica, i bez ikakve različitosti, `slobodan sam da kažem da bi stanje u region bilo značajno bolje`.

 

Odgovarajući na pitanje saradnje Komisije, po pitanju potrage za nestalim, sa institucijama u regionu i sa medjunarodnim institucijama koje se bave ovom problematikom, Odalović je rekao da ta saradnja nije uvek sjajna, da ima odredjenih neslaganja i sporova i da je to nešto gde treba da ima apsolutnu podršku.

 

`Ono sto je veoma važno istaći, i što javnost treba da zna, jeste da tih 9.996 nestalih lica koje tražimo, a među kojima ima i lica srpske nacionalnosti, ne nalaze se na području središnje Srbije, već su oni na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ili na prostoru Kosova i Metohije`, poručio je Odalović.

 

Odgovarajući na pitanje do kada bi se moglo očekivati da će `knjiga o nestalim` konačno da bude zatvorena, Odalović je poručio da ta knjiga, na žalost, nikada neće da bude zatvorena jer, kao i u svim ratovima, uvek će ostati jedan broj nerešenih slučajeva.

 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво