Srbi u Sloveniji braći u Crnoj Gori: Čuvajte se, Bog je uz vas!

Savez Srba Slovenije uputio je Pismo podrške srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

Pismo podrške prenosimo u celosti:

"Draga braćo i sestre,

proteklih nekoliko meseci svedoci smo najbrutalnijeg oblika terora koji se odvija nad našim narodom u Crnoj Gori. Više je nego i jasno da je povod te tiranije, kakvu moderna Evropa ali ni svet nije video, upravo želja aktuelnog režima da obesmisli istorijski i državnopravni kontinuitet srpskog naroda u Crnoj Gori i da kreira sasvim novi crnogorski identitet sa sasvim jasnim ciljem - da što duže rukovodi tom malom ali istorijski jako bogatom i Srbiji najbližom državom. Iz tog razloga režim Mila Đukanovića već godinama sprovodi brutalnu političku, versku i jezičku diskriminaciju nad srpskim narodom. Sada su udarili i na ono najsvetije što naš narod ima - Crkvu.

Pravni tim Saveza Srba Slovenije detaljno je proučio pravnu regulativu Evropske Unije, čija je okosnica upravo sloboda govora, sloboda kretanja ali i sloboda veroispovesti. Gotovo da nema ni jednog pravnog elementa, zakona, povelje, Ustava koji nisu najgrublje prekršeni a kojim se mnoge države i mnogi političari Evrope ponose. Postavljaju se sasvim jasna pitanja - zašto Evropa ćuti na najsvežiji i najbrutalniji oblik tiranije, terora i fašizma!? Zašto svet dozvoljava najnedemokratskijem režimu u Evropi da najbrutalnijim metodama maltretira naše očeve i majke, braću sestre, prijatelje!? Zašto i kako!? Ta pitanja postavljamo mi, stanovnici male, ali po evropskim vrednostima, jako bogate zemlje u kojoj takav tretman nikada nismo i sasvim sigurno nikada i nećemo doživeti.

Ponosni smo na našu hrabru braću i još hrabrije sestre koji se svakodnevno bore na ulicama Crne Gore za svoja prava da žive normalno, isto kao što žive svi ljudi širom Evrope i sveta. Nikada nismo bili ponosniji i na Srpsku pravoslavnu crkvu koja se izuzetno dostojanstveno bori za sve svoje vernike, za svakog časnog i dobronamernog građanina u Crnoj Gori.

Braćo i sestre, ponosni smo što smo deo istog naroda, ponosni smo na nivo dostojanstva i junaštva koji ste pokazali u proteklom izuzetno teškom periodu. Šaljemo ogromnu podršku iz Slovenije i ne zaboravite da stalno mislimo na sve vas i da ćemo se boriti da cela Evropa vidi kroz šta prolazi naš srpski narod u Crnoj Gori.

Čuvajte se, Bog je uz vas!"

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво