Sa beogradskih scena

Reprodukujemo snimak dela koncerta Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, koji je održan 16. marta ove godine u Kolarčevoj zadužbini. Na ovom koncertu iz ciklusa „Premijere” izvedena su dela Srđana Hofmana i Antonjina Dvoržaka, a kao solistkinja nastupila je pijanistkinja Neda Hofman. Orkestrom je dirigovao naš glavni gostujući dirigent, Alesandro Krudele.

Mladi italijanski dirigent Alesandro Krudele završio je Konzervatorijum Đuzepe Verdi u Milanu, odseke za violinu i kompoziciju, a zatim je nastavio studije dirigovanja u Sijeni. Danas gradi uspešnu međunarodnu karijeru dirigujući vodećim ansamblima širom sveta, a 2000. godine izabran je za šefa-dirigenta Orkestra UniMi u Milanu, ansambla koji je za samo dve godine stekao značajnu afirmaciju i brojna priznanja. Među prestižnim orkestrima kojima je dirigovao ili će dirigovati tokom naredne sezone jesu Londonska filharmonija, Simfonijski orkestar iz Bamberga, Berlinski i Bohumski simfoničari, Melburnški simfonijski orkestar, Monte-Karlo filharmonija, Izraelska simfonija, orkestar Sinfonica do Porto Casa da Musica, Filarmonija iz Mina Žeraisa, Praški simfonijski orkestar FOK, Simfonijski orkestar RTS, Filharmonija Žorž Enesku, Orkestar filharmonje Toskanini, kao i Orkestar Padova e del Veneto.

Trenutno živi i radi u Berlinu gde se usavršava kod Kristofa fon Dohnanjija i Sajmona Retla.

Na početku emisije čućete Koncertantnu muziku za klavir, gudački orkestar i elektroniku Srđana Hofmana. U autorskom komentaru svoje kompozicije Hofman ističe: „Koncertantna muzika pisana krajem 1993. godine, posvećena je mojoj ćerki Nedi. Stoga se verovatno u kompoziciji može nazreti nešto od senzibiliteta tadašnje urbane, tinejdžerske generacije, ili tačnije, mog pokušaja približavanja senzibilitetu uzrasta koji - kako god da je nov za svakog pojedinca i svaku generaciju - ima zajedničke osobine koje svi prepoznajemo u sopstvenom sećanju".

Odmah potom čućete i Simfoniju broj 7 u de-molu opus 70 Antonjina Dvoržaka.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара