Читај ми!

Светске музичке позорнице

Дела Сергеја Рахмањинова и Ерна Дохнањија изводе чланови Филхармонијског оркестра из Лијежа. Диригује Гергељ Мадараш, а солиста је пијаниста Денис Кожухин. Снимак је забележен 23. фебруара у матичној кући овог оркестра – дворани Филхармоније у Лијежу, а уступљен нам је посредством међународне размене чланица Еурорадија.

Најпре ћете чути Рахмањиновљев Други клавирски концерт у це молу, опус 18, који се убраја не само међу једно од његових најпопуларнијих дела, већ и читаве пијанистичке концертантне литературе. Рад на партитури Рахмањинов је започео јуна 1900, а дело завршио априла 1901. године када је дело премијерно и са великим успехом изведено 9. новембра, а том приликом солистичку деоницу је свирао композитор. Вечерас слушамо Дениса Кожухина, чије интерпретације критичари описују речима да су „очаравајуће и незаборавне”, а његову технику оцењују као беспрекорну истичући да „Денис Кожухин кроз свако дело које свира показује јединствену, зрелу уметничку личност”. Иначе, Кожухин је био гост и у Београду када је 22. фебруара 2020. године наступио у дворани Коларчеве задужбине, а том приликом изводио је дела Бетовена, Шуберта, Равела и Грига.

Други део концерта испунила је Симфонија број 2, опус 40 Ерна Дохнањија, коју је овај мађарски композитор писао 1944. у време великих недаћа које је обележио Други светски рат.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије