Читај ми!

Музика вива – 32. Међународна трибина композитора у Београду

Пратићете снимак концерта одржаног 4. октобра у Великој сали Студентског културног центра када су изведена дела Илхара Комара, Паула Панкерта, Соње Мутић, Мирјане Вељковић, Милоша Заткалика и Берислава Поповића.

Концерт је запошео композицијом Поље лаванде после олује белоруског композитора Ихара Комара. Ово дело написано за клавир и удараљке је инспирисано жељом да овековечи један идеализовани, романтичан пејзаж који је аутор доживео својим очима. У наставку следи Партита Ритардата за клавир и живу електронику Паула Панкерта. Овај белгијски аутор у композицији коју ћете ускоро чути спаја своје две сфере интересовања – електронску музику, као и музику баркне епохе. Дело је формално организовано као свита са савремено интерпретираним барокним ставовима, док материјал третира увођењем поступка дилеја, односно „задржавања” звучања, чиме клавир добија микротоналну компоненту.

Концерт одржан 4. октобра у Студентском културном центру настављен је композицијом Бљештавило – Брајтнес Соње Мутић, за озвучени гудачки трио и електронику. Према речима ауторке, „гледање у бљештеће светло заслепљује, исто као што високе фреквенције заглушују; након боравка у екстремним висинама, просветљени ум остаје у појачаној тишини, рефлектујући претходно искуство пуноће”. У овом остварењу, ауторка користи и теренске снимке ноћних птица и жаба, које је направила на јужној обали Костарике у лето 2022. године.

Затим ћете чути композицију Вавел – смутња Мирјане Вељковић. Ова ауторка, рођена 1984. године завршила је основне и мастер студије композиције на Факултету музичке уметности у Београду у класи Татјане Милошевић Мијановић, а данас ради у музичкој школи у Ужицу. Њен дувачки квинтет Вавел инспирисан је „цвркутом птица, румунским фолклором и црквеним напевом Воскресеније твоје Христе Спасе” другог гласа византијског Октоиха.

Трећи концерт одржан у оквиру прошлогодишње Међународне трибине композитора у Београду, најзначајније смотре савременог стваралаштва у нашој земљи, настављен је композицијом Накнадна размишљања Милоша Заткалика. У овом дувачком квинтету Заткалик успоставља „унутрашњи дијалог” са неким својим ранијим делима, посежући за поступцима, одбаченим или алтернативним решењима и пружајући им сада ново окружење.

Емисију ће заокружити композиција Игра сенки за дувачки квинтет Берислава Поповића. Ово дело настало је 1981. године, као омаж рано преминулом композитору Петру Озгијану и представља „одсјај Озгијанових музичких идеја... али не као њихово одсликавање, већ као замишљеност над њима. Игра се не прекида, она је, у ствари, неугасив човеков дух у својим разним обличјима”, наводи Поповић. Према речима Мирјане Веселиновић-Хофман, у овом делу „већ познати Поповићев калеидоскоп неспокојног и псалмодичног, згуснутог и прозрачног”. Другим речима, како наводи Веселиновић-Хофман „то је калеидоскоп експресионистички изломљених и носталгичних, горких и лирско-медитативних хоризонтално-вертикалних ауторових дифракција (савијања слободно третираног дванаесттонског хроматског фундуса) који постаје фон на коме се помаљају и озвучавају тренуци појединачних мелодијских ткања инструмената што носе музичку поруку Озгијанове мелодике као непрекидне игре одсјаја”.

Уредница емисије Ивана Неимаревић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије