Umetnost interpretacije

Slušaćete snimak koncerta koji je dirigent Rodžer Norington održao zajedno sa Salcburškom kameratom na prošlogodišnjem Salcburškom festivalu, 16. avgusta u Velikoj sali Mocarteuma. Na programu su bila dela Riharda Vagnera – originalna verzija Zigfridove idile, Pesme na stihove Matilde Vezendonk uz Elizabet Kulman, kao i kompozicija „Preobražena noć” Arnolda Šenberga.

Rodžer Norington se preko pet decenija nalazi na čelu pokreta koji se zalaže za istorijski informisano izvođenje muzike, težeći da muzičare upozna sa stilskim karakteristikama partitura koje izvode. Norington, rođen 1934. godine, se po završenim studijama muzike na Univerzitetu u Kejmbrižu, usavršavao i na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu u klasi Ejdrijena Boulta. Godine 1962. osnovao je hor Hajnrih Šic, a potom je sa svojim ansamblom London klasikal plejers, stekao zavidnu međunarodnu reputaciju, između ostalog i za izvođenje Betovenovih simfonija koje se vrlo visoko rangira među kritičarima.

Norington je paralelno razvijao i karijeru u okviru operskog žanra, dirigujući u svim najvažnijim operskim kućama. Takođe, kao gostujući dirigent rukovodio je Berlinskom filharmonijom, Bečkom filharmonijom, Lajpciškim Gevandhaus orkestrom ili Filadelfija orkestrom između ostalih. Nalazio se na čelu Simfonijskog orkestra Radija Jugozapadne Nemačke iz Štutgarta između 1998. i 2011. godine. Zvuk koji je tada razvio sa ovim ansamblom - kombinujući istorijski pristup i mogućnosti modernih instrumenata - nagnao je novinare da mu daju odrednicu Štutgartski zvuk. Na mestu umetničkog direktora Salcburške kamerate bio je od 1997 do 2006. godine. Danas se nalazi na poziciji dirigenta emeritusa ovog orkestra, kao i Orkestra doba prosvećenosti.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво