Читај ми!

Ускршња недеља Еурорадија

У специјалној емисији посвећеној обележавању овог празника слушаћете хорска дела Галине Григорјеве, Арва Перта, Нане Форте, Берната Виванкоса, Јоханеса Брамса, Густава Малера и Феликса Менделсона. Снимке смо добили посредством међународне размене чланица Еурорадија: један је архивски из 2014, а други је са недавно одржаног концерта, 9. марта у Принц Регент театру у Минхену.

Најпре ћете чути Молитву Галине Григорјеве, савремене украјинске композиторке која живи у Естонији, а интерпретираће је чланови Естонског националног мушког хора. Диригује Мик Улеоја, а суделује и виолончелиста Алар Касик. Дела Галине Григорјеве дубоко су укорењена у традицију руске културе, фолклора и православне духовности, али и обојена креативним елементима савремене музике. Снимак је забележен 2014. године у Концертној дворани у Талину.

Након тога репродуковаћемо снимак забележен 9. марта ове године у Принц Регент театру у Минхену. Том приликом наступили су чланови Хора Баварског радија под управом Кристе Аудере, једне од најзанимљивијих летонских диригенткиња млађе генерације која је 2021. године овенчана наградом Ерик Ериксон. Поред остварења Галине Григорјеве, ови уметници извешће и дела Арва Перта, Јоханеса Брамса, Густава Малера, Феликса Менделсона, као и композиције двоје савремених аутора: каталонског композитора Берната Виванкоса и словеначке композиторке Нане Форте.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара