Džez

Snimci nastupa kvarteta Kirke Karje i trija Darifurk – Ermija – Sekaldi, održanih 20. aprila ove godine na festivalu Jazzahead u Bremenu.

Kirke Karja, mlada pijanistkinja iz Estonije, spada u novu generaciju talentovanih evropskih džez muzičarki. Pre četiri godine dobila je nagradu Estonske džez unije za mlade talente, a trenutno predvodi dva vlastita sastava. Jedan od njih je kvartet, u kome spaja više različitih modernističkih uticaja u originalan autorski i aranžerski izraz. Svojim oštrim, odsečnim pijanističkim stilom asocira na Vidžeja Ajera, dok po tipu interakcije klavira i gitare podseća i na niški bend Eyot. Kvartet krasi i odličan smisao za dramaturgiju, te nadahnuta ritam sekcija koja se služi atipičnim, nepravilnim ritmovima.

Bubnjar Silven Darifurk (Sylvain Darrifourc), saksofonista Manuel Ermija (Manuel Hermia) i violončelista Valenten Sekaldi (Valentin Ceccaldi) su prekaljeni muzičari sa francuske i belgijske džez scene. Njihov izraz kreće se od introspektivne kamerne muzike do modernog džeza i avangarde, koji poentira i promišljenim odnosom atipičnih instrumenata u džez triju. To se naročito odnosi na Sekaldija koji od violončela ne stvara mlađeg brata džez kontrabasa, već koristi sve mogućnosti ovog instrumenta, istražujući njegove melodijske, akordske i kolorističke dimenzije. Preostala dvojica muzičara dolaze do izražaja upravo kroz trio gde Sekadlijev instrument deluje kao svojevrsno vezivno tkivo aranžmana.

Autor emisije Nikola Marković
Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара