Читај ми!

Sifilis i muškarci – 10 puta više zaraženih među jačim polom

U poslednjih 10 godina zabeležen je trend rasta polno prenosivih bolesti u svetu, Evropi, pa i u Srbiji. To potvrđuje i broj obolelih od sifilisa. Dr Danijela Simić iz Instituta „Batut“ govorila je za RTS o načinima prevencije, lečenju i značaju testiranja u slučaju rizičnih seksualnih odnosa.

Prema podacima Instituta „Batut“, u Srbiji je u 2021. godini registrovan najveći broj zaraženih sifilisom u poslednjih 10 godina – 238 osoba, 2019. i 2018. godine isto je bilo više od 200 slučajeva, u odnosu na 2012. godinu kada ih je registrovano 93.

„Činjenica je da je uzročnik bakterija Treponema pallidum u cirkulaciji u našoj zemlji, kao i svim drugim zemljama. Ta bakterija neće nestati. Ukoliko postoji rizična seksualna praksa koja podrazumeva veći broj partnera, nezaštićene seksualne odnose, dok postoje uslovi možemo očekivati da ćemo imati manje ili veće brojeve“, ukazala je doktorka Danijela Simić iz Instituta „Batut“.

Treba iskoristiti situaciju, ističe dr Simić, i podići nivo znanja građana o važnosti testiranja i lečenja.

Prema dosadašnjim podacima nema indicija da će broj zaraženih u 2022. godini biti veći u odnosu na 2021. godinu.

Sifilis je izlečiva bolest

Od kada se beleže slučajevi sifilisa u našoj zemlji, među zaraženima je više muškaraca.

„Taj trend je u poslednjih nekoliko godina još veći. U 2021. godini smo imali 11 puta više muškaraca, što znači od 238 registrovanih, 218 su bili muškarci. Stalno imamo 10 do 25 žena“, precizirala je dr Simić.

Prema njenim rečima, u pitanju su mlađi ljudi od 20 do 49 godina. U 2021. godini 85 odsto slučajeva bilo je upravo u tom starosnom dobu.

Sifilis je bolest koja se može izlečiti. Prenosi se prenosi isključivo direktnim seksualnim kontaktom. Ukoliko se ne dijagnostikuje i ne leči, iz primarnog stadijuma, koji traje od tri do šest nedelja, preći će u sekundarni stadijum.

„U sekundarnom stadijumu će osoba imati neke simptome i to bi trebalo da je odvede kod lekara – imaće ospe po telu, dlanovima, tabanima, koje ne svrbe, zatim otok limfnih žlezda, povišenu temperaturu, slabost, gubitak kose, ranice u ustima. U svakom stadijumu sifilis se može lečiti“, objasnila je dr Simić.

Od sifilisa se može zaštititi upotrebom kondoma pri svakom seksualnom odnosu.
Osobe koje su u rizičnom seksualnom odnosu osim sifilisa rizikuju da dobiju i HIV infekciju. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво