Читај ми!

Naučnici na korak do apsolutne nule

Međunarodni tim naučnika uspeo je da ohladi kubni metar bakra na minus 273,144 stepena Celzijusa, što je dosad nezabeleženo dostignuće – nikad nisu bili bliži apsolutnoj nuli.

Apsolutna nula iznosi minus 273,15 stepeni Celzijusa i do sada nikada nije postignuta. Teoretski, nju nije moguće dostići, ali naučnici žele da joj se što više približe.

Eksperiment hlađenja kubnog metra bakra obavljen je u podzemnoj laboratoriji Gran Saso u Nacionalnom institutu za nuklearnu fiziku u Italiji, a u njemu je učestvovalo 130 naučnika iz Italije, SAD, Kine, Španije, Francuske i drugih zemalja.

„Ovo je veliko tehnološko dostignuće", rekla je Karsten Higer, profesorka fizike na Univerzitetu Jejl, čiji je tim osmislio i napravio uređaje koji su merili temperaturu.

Karsten se nalazi na čelu istraživačkog tima Cryogenic Underground Observatory for Rare Events (CUORE), koji se bavi izučavanjem kriogenike, nauke koja proučava ponašanje materije na niskim temperaturama.

Uprkos činjenici da je ovo veliko dostignuće, eksperiment je bio samo pripremni deo mnogo većeg poduhvata, koji uključuje izučavanje ponašanja neutrina – specijalnih subatomskih čestica.

Naučnici žele da dokuče pravu prirodu tih čestica i njihov odnos sa antineutrinima, što će pomoći u shvatanju odnosa materije i antimaterije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 24. мај 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом