Jednačina za čajeve

Pri sastavljanju čajeva važno je voditi računa o komponentama koje se nalaze u biljci i o tome kakvo je njihovo međusobno dejstvo prilikom mešanja. Mešanje biljaka je složen posao koji bi trebalo da obavljaju stručna lica.

Najbolje je „mešane čajeve" nabavljati u apotekama ili ih sastavljati na osnovu stručnih uputstava. Određeno lekovito bilje se ne sme kuvati, već samo preliti ključalom vodom a napitak je spreman posle deset minuta. Danas kupimo gotov čaj i ne razmišljamo mnogo o načinu na koji je nastao, a kako je nekada bilo?

Put do idealne mešavine

U Aziji je nekada mešanje čajeva bila tako kompleksna nauka da se kombinovanje različitih vrsta čajeva obavljalo sa najvećom opreznošću. Prilikom mešanja čajeva javljale su se brojne komplikacije, tako da se morao naći pouzdan metod za njegovo pravljenje.

Čuveni američki matematičar Semjuel Lojd postavio je zagonetku i napravio matematički obrazac za mešanje samo dva čaja. U to vreme nije bilo miksera, već su ljudi ručno sastavljali i mešali čajeve. Zagonetka je postavljena jednom gospodinu koji je bio vrstan sastavljač čajeva. Dobio je dve kutije koje su obe bile kockaste, ali različitih veličina.

Veća kutija je bila ispunjena crnim čajem a manja zelenim čajem. Gospodin je izmešao sastojke i zaključio da mešavina zauzima tačno 22 kockaste kutije iste veličine. Rešio je problem bez kompjutera. Danas se taj problem rešava kompjuterski, ali tada, u vreme Lojda, nije bilo pomoći kompjutera.

Lojdov odgovor je bio da su zeleni i crni čajevi pomešani u razmeri 17,2999 na kub prema 25,469 na kub, a to je jednako kombinovanoj zapremini 22 kocke, gde svaka ima dužinu stranice 9,954 inča.

Tako je matematičar Semjuel Lojd rešio problem i na precizan način odredio razmeru crnog i zelenog čaja u kockastim kutijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. јун 2025.
30° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом