Читај ми!

Izvođenjem dela „Iza operskih kulisa“, Vere Milanković – posle 85 godina na sceni opereta domaćeg autora

U Domu kulture Studentski grad, 23. maja premijerno je izvedena komična opera kompozitorke Vere Milanković, „Iza operskih kulisa“.

Komična opera, specifični muzički izraz, nastala je u Italiji u 18. veku kao potreba narastajućeg građanskog sloja i njegovog realističkog pogleda na društvene i pojave iz svakodnevnog života.

Delo Iza operskih kulisa, na muziku kompozitorke Vere Milanković, premijerno izvedeno u saradnji Doma kulture Studentski grad i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, zamišljeno je kao komična opera, a kako je tanka linija u žanrovskoj razlici, u scenskoj izvedbi zapravo je postalo opereta.

Prva srpska opereta Baba Hrka, Davorina Jenka, izvedena je 1882. godine, dok su operete domaćeg autora poslednji put na našoj sceni izvedene pre Drugog svetskog rata – dela Rudolfa Bručija Prva ljubav, 1938. godine, a godinu dana kasnije Bubanj sreće.

„Vrlo je zanimljivo da je poslednja srpska opereta u Srbiji izvedena pre 85 godina i to je meni malo 'upalilo lampu', budući da smo imali opere, ali operete nismo. Razmišljala sam u čemu je tu problem i shvatila da smo poslednjih decenija stalno u pojačavanju negativnih emocija. Mislim da smo sad stigli već do te granice gde su emocije uglavnom jake, ali spadaju u one mračne – zavist, ljubomora, neću da kažem baš mržnja, ali autodestruktivne i negativne emocije, a da mi svi iznutra i dalje volimo, volimo da darujemo i primamo darove, da se radujemo“, navodi proslavljena kompozitorka, Vera Milanković.

Zanimljiva, zabavna i poučna priča kreatora predstave i autora libreta Vere Milanković i Aleksandra Nikolića, u velikoj meri zasnovana na komici, verbalnoj i fizičkoj, mnogim komičnim situacijama i komičnim likovima, parodirajući dobro poznate zgode i nezgode iza operskih kulisa, prepoznata je kao sadržaj za „porodični izlazak za sve od tri do 103 godine“.

„Mislim da je izlazak na ovu predstavu upravo povratak iz nekog 'košmara', jer nema osobe koja je videla ovu operetu, a da nije u sebi probudila ceo raspon osećanja od tame do velikog svetla. Tu u suštini pobeđuje ljubav, ljubav jednog deteta koje se za nju bori, a ima toliko ljubavi da pruži. I ovde postoje zavist, mržnja i sve ljudske emocije, posebno 'iza kulisa'. Međutim, sve te osobine prolaze kroz filter humora i relativizacije, kroz smeh, da bi na kraju ljubav pobedila. Naravoučenije cele operete je upravo da ljubav pobeđuje“, naglašava autorka operete Iza operskih kulisa.

Pored Vere Milanković i Aleksandra Nikolića, tim čine rediteljka Natalija Stanković, dirigent Rade Pejčić, glumački izraz potpisuje Vesna Stanojević, scenografiju Zorana Milošaković Tasić, a kostim Vesna Balać.

Solisti u predstavi su Sofija Pižurica, Tamara Mitrović, Marko Kalajanović, Nadica Spasojević, gost glumac Andrija Daničić, uz korepeticiju Vere Milanković i pratnju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи