Kivi, moćan zaštitnik zdravlja

Prema sadržaju vlakana, iza sebe ostavio je jabuku, ima više vitamina C nego pomorandža, a u kategoriji voća bogatog kalijumom kivi samouvereno pretiče čak i čuvenu bananu! Do dva ploda dnevno tokom sezone čuvaju nas od bolesti srca, moždanog udara, raka i bolesti respiratornih organa, ističu specijalisti ishrane.

Smeđe voće prekriveno dlačicama sa ukusnim zelenim mesom stručnjaci često preporučuju tokom zimskih meseci jer je prava vitaminska bomba, naročito kada je reč o vitaminu C (količina je dva puta veća nego u pomorandžama).

Prema sadržaju vlakana, kivi je iza sebe ostavio jabuku, a u kategoriji voća bogatog kalijumom samouvereno pretiče čak i čuvenu bananu!

Jedinstvena mešavina fitonutrijenata, vitamina i minerala u tom aromatičnom voću veoma je dobar saveznik u borbi protiv bolesti srca, moždanog udara, raka, bolesti respiratornih organa, ističu specijalisti ishrane.

Kao prirodno sredstvo za blago razređivanje krvi, kivi „radi" poput „aspirina" ali bez ikakvih neželjenih dejstava i blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem smanjujući mogućnost nastanka krvnih ugrušaka, LDL („lošeg") holesterola i snižavajući krvni pritisak.

Rezultati brojnih ispitivanja pokazali su da kivi, ne samo što smanjuje nivo „oksidativnog" stresa i oštećenja DNK materijala, nego i podstiče oštećene ćelije da se regenerišu.

Neizbežan je sastojak gotovo svih programa ishrane za obolele od raka, bolesti srca, a koristi se i u kineskoj tradicionalnoj medicini za ubrzavanje procesa zarastanja rana.

Prema rečima stručnjaka, jedan do dva kivija tokom sezone biće idealna količina koja će pomoći odbrambenim snagama organizma da se suprotstave naletima virusa i bakterija.

Korisni sastojci najbolje će biti iskorišćeni ukoliko sveže plodove pojedemo ujutru, na prazan želudac.

Kivi sadrži enzime koji jestivi deo plodova čine mekšim, a aktiviraju se istog trenutka kada ga rasečemo ili oljuštimo. Zbog toga je preporučljivo da, ukoliko pravite voćnu salatu, seckanje kivija ostavite za kraj.

Snaga antioksidanata raste sa zrelošću tog voća pa je najbolje jesti isključivo dobro zrele plodove koji nisu tvrdi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 09. мај 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом