Na 35 u hladu: lagana i ljuta hrana i ne preterano hladni napici!
U vrelim letnjim danima važe posebna pravila, oblačenja, zaštite od sunca, fizičke aktivnosti, ali i ishrane. Neke preporuke daje nam sam organizam, ali ponekad bi trebalo da poslušamo i savet stručnjaka.
Kada je vruće, najviše prija hrana koja rashlađuje i osvežava. Rashlađeno voće i povrće, nezaslađeni sokovi, voda, ali, u nekim krajevima planete i hrana koja zagreva.
Nutricionistkinja DZ „Savski venac“ Ana Todorović kaže da bi naša ishrana na plus 37 u hladu trebalo da bude puna salata, svežeg voća i ceđenih sokova.
„Zabluda je da veoma hladne namirnice hlade organizam, to se samo trenutno dešava, to jest ako popijemo hladnu vodu u trenutku će da nas rashladi, ali ubrzo ćemo imati potrebu da ponovo unesemo nešto hladno“, objašnjava nutricionistkinja Todorović.
Prema njenim rečima, navika stanovnika u krajevima gde je stalno toplo je da jedu ljuto, nama je to neobično: „Znamo da se svi znojimo od ljute hrane, međutim, to daje osećaj olakšanja pa je preporuka ljuta papričica ili eventualno đumbir“.
Masna i teška hrana treba da se izbegava jer opterećuje sistem organa za varenje. U ovom periodu telu će dobro doći sveže salate od voća i salate od povrća sa dosta maslinovog ulja i mnogo, mnogo tečnosti.
Na visokim temperaturama hrana se veoma brzo kvari, pa treba jesti samo proverene namirnice.
„Masna hrana je za izbegavanje - prženo, pohovano i kupovina hrane na ulici“, upozorava Ana Todorović.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар