"Izvik" u Etnografskom muzeju

U okviru programa prezentacije nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, Folklorna grupa iz Nove Varoši izvela je "izvik" u beogradskom Etnografskom muzeju.

"Izvik" je tradicionalni oblik pevanja sa područja zapadne Srbije i čini jedan od 37 artefakata izložbe "Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije" koja je otvorena 17. jula u Etnografskom muzeju.

Svi elementi predstavljeni na izložbi upisani su u Nacionalni registar.

Autorka izložbe Danijela Filipović kaže za Tanjug da je nastup Folkorne grupe iz Nove Varoši početak predstavljanja elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije u Etnografskom muzeju.

"Svakog četvrtka u avgustu približićemo postavku publici kroz živi kontakt sa izvođačima i nosiocima elemenata našeg kulturnog nasleđa. Naša ideja je da motivišemo ljude da se osvrnu oko sebe i prepoznaju elemente nematerijalnog kulturnog nasleđa koji bi mogli da se nađu u Nacionalnom registru ili čak stignu na Uneskovu listu, kao što je to bio slučaj sa porodičnom slavom i tradicionalnom igrom kolo", kaže autorka izložbe.

Filipovićeva dodaje i da će publika imati priliku da se upozna sa nešto manje poznatim zanatskim znanjima, kao što je kosovski vez ili posebni oblici ćilimarstva.

"Biće to prilika da se stručna javnost i publika na novi način upoznaju sa elementima nematerijalnog kulturnog nasleđa u Srbiji", kaže Danijela Filipović.

broj komentara 0 pošalji komentar