Канцеларија за КиМ: Од доласка Kуртија на власт, 500 напада на Србе

Канцеларија за Косово и Метохију је, поводом напада групе Албанаца на двадесетогодишњег Србина на паркингу у Северној Митровици, саопштила да се Срби на Косову свакодневно сусрећу са немогућим условима за живот, оцењујући да су етнички мотивисани инциденти директна последица антисрпске политике коју спроводи режим косовског премијера Аљбина Куртија.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за КиМ, забележен је 500. етнички мотивисани инцидент од доласка Куртија на власт.

"Срби се свакодневно сусрећу са немогућим условима за живот на простору Косова и Метохије, а о томе сведочи и податак да је забележен 500. етнички мотивисани инцидент од доласка Аљбина Куртија на власт, а сви они су директна последица антисрпске политике коју спроводи његов режим из Приштине", саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Како се додаје, пре две ноћи група Албанаца напала је двадесетогодишњег Петра Костића на паркингу у Северној Митровици, опљачкала га и мучки претукла, чиме су, наводи се, заокружили алармантни низ етничких инцидената према Србима.

Све Куртијеве политичке одлуке, додаје се, донете су само да загорчају живот Србима на КиМ.

"Запаљива реторика подстиче насиље и инциденте на терену, од напада на Србе, објекте СПЦ, српску имовину… Чинећи, са једне стране институционално насиље према Србима, и са друге стране подгревајући националну нетрпељивост која доводи до оваквих и сличних физичких напада којих је било у великом броју у претходне три године, режим у Приштини жели да спроведе ново етничко чишћење Срба са њихових вековних огњишта", додаје се у саопштењу. 

Истиче се да ће Београд упркос свим изазовима наставити да спроводи политику мира, али истрајно и упорно тражити да се сваки појединачан инцидент расветли и да починиоци буду процесуирани и адекватно кажњени.

"Само тако се Србима могу омогућити елементарни услови за миран и слободан живот на простору Косову и Метохији", закључује се у саопштењу.

Српска листа позива Еулекс да се укључи у случај

Напад и пљачка Петра Костића пре две ноћи у центру Косовске Митровице недалеко од главног градског шеталишта, вртића и основне школе од стране групе Албанаца најбоља је слика Аљбина Куртија према Србима и свему што је српско, саопштила је Српска листа. 

Како се наводи Петар је пуком срећом успео да задобије само лакше телесне повреде, али је чињеница да ће овај догађај оставити ужасан траг у његовом сећању.

"Тако се свакога дана нападају Срби, њихова имовина као и имовина Српске православне цркве. Од доласка на власт режима Аљбина Куртија, нема дана без етнички мотивисаног напада на Србе", закључује се у саопштењу.

Због тога Српска листа позива Еулекс да се преко својих упосленика директно укључе у овај случај и јавности представе извештај у најскорије време, пошто српски народ нема никакво поверење у Куртијеве полицијске јединице које су присутне на терену и које нису расветлиле ниједан злочин.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се