Читај ми!

Обреновац, пуштен у пробни рад постројење за одсумпоравање димних гасова

У термоелектрани Никола Тесла А у Обреновцу, свечано је пуштено у пробни рад постројење за одсумпоравање димних гасова. Инвестиција је вредна више од 200 милиона евра и један је од највећих еколошких пројеката не само у нашој земљи већ и у Европи.  

Постројење ће допринети смањењу емисије угљен-диоксида и прашкастих материја, што ће донети здравију животну средину, поручила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Најавила је да ће идуће године бити завршено исто постројење и у термоелектрани Никола Тесла Б. 

"Енергетски систем Србије од данас може да се похвали термоелектраном која по еколошким стандардима, може да се мери са модерним термоелектрана било где на свету. Кад кажемо да ће емисије укљен-диоксида бити смањене за 30 пута, прашкастих материја бити битно редуковане, то значи да ће грађани Обреновца, Београда и околних места имати значајно квалитетнији ваздух", истакла је Ђедовић Хандановићева.

Парламентарни заменик министра спољних послова Јапана Јасуши Хосака објаснио је да је у пројекту употребљено знање и технологија које су стекли тако што су решили загађење у њиховој земљи.

"Овај пројекат је важан и за зелену транзицију Србије, Наставићемо да вас подржавамо на путу декарбонизације", навео је Хосака.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се