Читај ми!

Макрон: Европа не сме да постане вазал САД, заостајање јој може донети крај

Француски председник Емануел Макрон одржао је говор о будућности Европе на универзитету Сорбона. Позвао је на јачу и интегрисанију европску одбрану, истичући да континент не сме да постане вазал САД. Упозорава да се Европа налази на преломној тачки и да може "умрети" ако заостане за глобалним ривалима у наредној деценији.

Битка за изградњу јаке Европе далеко је од добијене, каже шеф француске државе. Емануел Макрон сматра да би војни, економски и други притисци могли да растуре Европску унију и да је неопходна промена садашњег модела економског раста, јер, како каже, није одржив.

"Живимо у време глобалног преокрета и великог убрзања. Због тога бих подсетио на речи Пола Валерија с краја Првог светског рата - Сада знамо да је наша цивилизација смртна. И наша Европа је данас смртна и могла би умрети. То зависи искључиво од наших избора", истакао је Макрон.

Жеља му је да Европска унија буде светски лидер до 2030. године у пет стратешких области – вештачкој интелигенцији, истраживању свемира, биотехнологији, квантној информатици, обновљивој и нуклеарној енергији. Нада се и да ће Унија ојачати домаћу војну индустрију јер, каже, није довољно наоруажана да се избори са глобалним претњама и ривалима.

"Главна опасност за европску безбедност је рат у Украјини. Услов свих услова јесте да Русија не победи у овом агресорском рату“, нагласио је Макрон.

Позвао је Европу да буде господар своје судбине, наводећи да је у прошлости превише енергетски зависила од Русије а безбедносно од Америке.

"Морамо наставити да градимо партнерства са другим земљама. То значи да градимо Европу која може показати да није амерички вазал и која зна како да разговара са свим регионима света, са растућим земљама Африке и Латинске Америке", наводи Макрон.

Макрон, коме је ово други и последњи мандат на челу државе, суочен је с падом популарности и заостатком његове центристичке странке у односу на партије крајње деснице уочи јунских избора за Европски парламент. Немачки канцелар Олаф Шолц поздравио је Макронов говор.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се