Уочи конститутивне седнице – ко ће у скупштинске клупе и каква су очекивања представника листа

Ситно се броји до нове конститутивне седнице републичког парламента. Иако се до ње у ранијим изборним циклусима чекало много дуже, свега три недеље после проглашења званичних резултата - посланици ће у клупе у уторак. И даље се, међутим, чека да поједине странке опозиције одлуче да ли ће у раду новог сазива учестовати и на који начин.

И даље се чека да поједине странке опозиције одлуче да ли ће у раду новог сазива учестовати и на који начин.

Алексић: Наши посланици биће у парламенту

У четвртак су за истим столом, више сати, седели партнери коалиције Србија против насиља. Изостао је одговор о наступу на конститутивној седници. Два дана пред улазак у скупштину, један од лидера Мирослав Алексић, за РТС, нешто је прецизнији.

"Наравно да ћемо чинити све што је до нас, пре свега зато што је то наша обавеза према више од 900.000 грађана Србије који су нама дали подршку и борићемо се и у институцијама и на међународном плану и на улици. Наши посланици ће бити у парламенту и ми ћемо у парламенту сходно тактикама које смо договарали на нивоу коалиције 'Србије против насиља' и поступати. Било би најпаметније да се не појаве они који су покрали мандате – а то је власт", поручује Алексић.

Алексић се нада да ће сви партнери у коалицији "Србија против насиља", поштовати договоре и одлуке.

За ДС конститутивна седница тактичко питање, за Нови ДСС процедурална ствар

У међувремену, главни одбор ДС-а саопштава да конститутивна седница није стратешко него тактичко питање, бојкот не значи да ће та партија бојкотовати рад парламента.

Нови ДСС конститутивној седници не придаје много значаја. За њих је она процедурална ствар. Ништа епохално и не очекују да се деси у уторак, али виде логику да опозиција покаже незадовољство начином на који су спроведени избори. Како?

"Како ће тачно изгледати ја не могу да вам кажем сада. Има неколико идеја, има неколико сценарија. Ја разумем и ја сам део тога, поновљам, потпуно несхватљиво и било би нелогично да опозиција не покаже и не искаже незадовољство начином на који смо дошли до тих резултата, атмосфером у друштву, медијском сликом и што се нас тиче предајом Косова и Метохије", рекао је Милош Јовановић из ове странке. 

"Ми - глас из народа": Подржаћемо добре предлоге

Највеће изненађење децебраских избора – покрет "Ми - глас из народа" и два дана пред улазак у Скупштину заступа став – подржаће добре предлоге, било да долазе од власти или опозиције. Каква ће атмосфера бити, каже, од њих неће зависти. Нуде и новине.

"Код нас се из неког разлога сматра да када човек уважава саговорника, да је то израз његове слабости. Не. Мислим да морамо да уведемо ту једну врсту одмерености у употреби речи када говоримо и са онима са којима се не слажемо. И трећа ствар која ће бити доста занимљива људима – ми нећемо одговарати на нападе ако буду на личност неког од нас зато што нас то увлачи у једну спиралу, где ви у ствари причате о стварима које уопште не интересују оне који су вас бирали", наводи Бранко Павловић са листе "Ми - Глас из народа".

За СПС сарадња с СНС-ом неупитна

За социјалисте, ни током кампање, али ни у постизборном договору, сарадња са колиционим партнером је неупитна.

"Пре свега зато што мислим да су пред нама озбиљни изазови, који се тичу грађана Србије и Србије као такве. И морамо се понашати као одговорни људи, јер коначно чини ми се да смо на тој платформи добили поверење грађана, неко мање, неко више свакако. Али то ствара обавезу да наставимо сарадњу и наставимо да Србију водимо у том смеру који је зацртан много године пре", поручила је Снежана Пауновић из СПС-а.

Орлић: Најважније да испунимо задатак који су нам поверили грађани

Иако доскорашњи председник Скупштине Владимир Орлић (СНС) не открива да ли ће и наредне четири године председавати највишем законодавном телу, има очекивања од новог сазива. За почетак - да ће сви посланици верификовати мандате.

"Што се тиче плана за будућност, оно што је за Србију најважније јесте да онај задатак који су грађани дали на изборима и Народној скупштини, али и Влади коју ће скупштина да изабере у новом сазиву испунимо до краја. То је задатак за даљи развој и јачање државе као слободне, суверене и независне, оне која води рачуна о само својим интересима и која ће закључно са 2027. годином да има значајно веће плате, пензије, изграђену инфраструктуру, ауто-путеве, путеве, нове болнице и да као центар света угости све остале на Експоу у 2027", рекао је Орлић.

У 14. сазиву парламента највише је правника и економиста. Међу посланицима и политиколози, лекари, спортисти, оперски певачи, виолинисти, глумци.

Ни у овом сазиву није постигнут циљ да 40 одсто места у парламенту заузму жене, у односну на претходни – три мање.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво