Аналогија - Слободан Бубњевић: Српска нуклеарка је одлична идеја, осим у случају рата

Реакције на најаву да ће Србија да гради нуклеарну електрану крећу се од - "нисмо довољно одговорни да управљамо тако великом силом"  до оних да нам је то једини спас у енергетски неизвесној будућности. Слободан Бубњевић, аутор књиге „Алхемија бомбе“, тврди да се сценарији Чернобиља и Фукушиме не могу поновити. 

Плаши ли вас идеја да би у Србији могла да се изгради нуклеарна електрана? 

Стручњаке који би је градили и у њој радили одавно не школујемо, па је логично питање ко би учествовао у том пројекту. С друге стране, немамо ни довољно извора који би нам обезбедили чист ваздух и довољно струје. Да ли је нуклеарна енергија заиста зелена и једини излаз из ове ситуације? Шта би се десило са Србијом када би нуклеарком на њеном тлу управљали странци? То су само нека од питања на која одговара Слободан Бубњевић у @analogija-podkast

Инцидент који се десио у Чернобиљу се не може поновити, тврди Бубњевић:

"Технички разлози, врста реактора, начин његовог функционисања и људска грешка који су омогућили да се то деси не могу се поновити . Та врста реактора се уствари и не користи више, али док постоји нуклеарна технологија, увек ће бити и некакав ризик".

Бубњевић је до детаља у подкасту објаснио и како је дошло до несреће у Фукошими и колико је заправо зрачења отишло том приликом у океан. 

Ипак, сматра он, када се упореде све потенацијалне опасности и бенефити које доноси овај начин производње енергије, нуклерке су добар избор. Оно што је најважније је заправо образовати добар кадар, направити стретегију и у том смислу постати независтан. 

По њему је теза да наше друштво није спремно за нуклерану енергију веома погрешна, јер смо како каже, изродили велики број научника из света математике, физике и других области и логично би било да они раде код нас, а не у свету за странце. 

Ратови су један од озбиљнијих контра-аргумената за поседовање нуклеарне електране на нечијој територији, а које су још опасности, а које предности послушајте у @analogija-podkast.

 

 

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво