Kome smeta duvanski dim, a kome njegova zabrana

Na Nacionalni dan borbe protiv pušenja, stručnjaci ukazuju na štetne posledice ove navike. Ipak, mnogo češće poslednjih meseci govori se o izmenama zakona koje bi u ovoj godini trebalo dodatno da ograniče pušenje na javnim mestima. Javnost se već podelila, a konačan tekst još nije poznat.

Postojeći Zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima uticao je se godišnje u Srbiji ukupan broj pušača smanji za 10 000, ali uprkos smanjenju, izloženost duvanskom dimu je i dalje velika, a posledice ogromne.

Više od polovine starijih od 15 godina je svakodnevno izloženo duvanskom dimu.

Srmena Krstev iz Komisije za prevenciju upotrebe duvana rekla je za RTS da je Komisija uradila izmenu i dopunu tog zakona u smislu da je pušenje zabranjemno na svakom radnomi javnom mestu i javnom prevozu, bez ikakvih izuzetaka bez posebnih prostorija.

Kaže da se to odnosi na sve ugostiteljske obejkte koji su dosad bili izuzeti i zbog toga je bilo malo otežano praćenje i primena ovog zakona.

Istakla je da je zakon donesen da zaštiti nepušače od duvanskog dima koji mogu biti neželjeno izloženi duvanskom dimu kao i radnike na radnim mestima koji su ne svojom željom izloženi duvanskom dimu i njima je to profesionalni rizik.

Prema njenim rečima, u suštini taj zakon pre svega, štiti nepušače.

"Međutim, pored toga on ima pozitivne efekte tako da u proseku se smatra da šest odsto pušača ostavi duvan a neki koji nisu istavili duvan ipak smanje broj popušenih cigareta. Mi imao savetovalište za odvikavanje od pušenja, lekari su obučeni da pomognu pacijentima", zaključila je Srmena Krstev.

U Srbiji svakodnevno ili povremeno puši više od 38 odsto muškaraca i skoro 30 odsto žena. Pušenje vodeći faktor rizika u Srbiji, sa svakim dimom pušači udahnu 7.500 hemikalija, desetine kancerogenih supstanci, dim je odgovoran za 13,7 posto izgubljenih godina života.  

 

 

broj komentara 20 pošalji komentar
(nedelja, 31. jan 2016, 19:48)
anonymous [neregistrovani]

Istina je

Da se pusaci jako uvrede kad negde ne smeju da puse, kao da detetu uzmete igracku iz ruku.
A price da vode racuna, da puse samo napolju, uopste nisu istinite. Dogodilo mi se da osoba koja je u preduzecu odgovorna za primenu Zakona, dozvoljava na sastanku na kome su inace svi nepusaci, jednom kolegi da zapali. I o cemu onda da pricamo? Dakle inspektori Ministarstva zdravlja da malo prodju po firmama i da nspisu neku kaznu.

(nedelja, 31. jan 2016, 18:35)
anonymous [neregistrovani]

Priče, samo priče

A šta da rade komšije nepušači, koji preko leta ne mogu da otvore prozore od smrada. To je teški teror i to nepušači svakodnevno trpe. Zabrana je nemoguća misija, jer su i tvorci zakona zakleti pušači, a nas nepušače preziru. Kako se samo ljute i ponašaju nekorektno, kad ih zamoliš da ne puše.

(nedelja, 31. jan 2016, 14:54)
anonymous [neregistrovani]

Графит:

Себе трујеш
мене гушиш
немој овде
да ми пушиш!

(nedelja, 31. jan 2016, 13:57)
anonymous [neregistrovani]

Dogodilo se

Sedeo sam u restoranu (inače bez zone za pušaće), a onda sam kao motivaciju za apetit, kada je obed bio serviran, dobio i dozu bože-sačuvaj novokomponovanih turbo hitova muzike od kojih strada siva masa. Kada sam prokomentarisao i zatražio da se bar utiša, dobio sam komentar od prisutnih: ako ti se ne sviđa, što sediš, ili izađi napolje ako ti smeta. A nivo ove buke je ostao isti. Manje bi mi smetalo da su svi zapalili i neku krdžu.
Vidite dragi nepušači, da mogu mnoge stvari da smetaju, ali šta da radim, nas ne štiti nikakav zakon. Pokušajmo da ukinemo sve što nekome može da smeta. Mislite li da može? Ili su samo nepušači pod posebnom zaštitom. I nemojte misliti da sam pušač, nisam, samo rezonujem malo opširnije.

(nedelja, 31. jan 2016, 13:32)
anonymous [neregistrovani]

bas cudno ?

Ti isti pusaci koji se u Srbiji toliko busaju u grudi i puse u kaficima ugrozavajuci nepusace, cim izadju u EU ,(gde je zabranjeno pusenje u zatvorenom prostoru), postuju zakon o zabrani pusenj u zatvorenom, jer su kazne rigorozne! U EU se zakoni postuju au Srbij ti isti zakoni se neposruju? ZASTO?

(nedelja, 31. jan 2016, 13:19)
Такви немају шансе! [neregistrovani]

Ово ми је улепшало дан:

"Mogu sebe da nateram da ne pusim."- Ја сам остављао пушење преко сто пута!-Жорж Сименон!

(nedelja, 31. jan 2016, 13:07)
anonymousНепушач [neregistrovani]

Србија

Дођем у родни крај и немогу да одем у кафић ресторан. Свуда се пуши одем у Београд и тражим ресторан за непушаче и нађем један и обрадујем се кад оно један запали и какав туризам и каква култура? Сада узимам пљескавице успут али кафићи и ресторани моје паре неће видети док се не укине пушење у истим а за то време ћу у Немачкој у ресторане и кафиће хвала вам

(nedelja, 31. jan 2016, 13:02)
anonymous [neregistrovani]

Ma neka zabrane

Mogu sebe da nateram da ne pusim. Obicno opet propusim u kaficu kad popijem ili vidim druge da puse. Ovako ce i taj problem biti resen.

(nedelja, 31. jan 2016, 12:57)
DJ [neregistrovani]

Bravo majstore!!!

Svaka ti vredi

(nedelja, 31. jan 2016, 12:46)
anonymous [neregistrovani]

Put u svetlu budućnost

Eliminisaćemo duvanski dim i uvesti GMO hranu. Živeli.