Читај ми!

Суђења за масовно убиство у "Рибникару" – годину дана касније

Прошло је годину дана од масовног убиства у Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару, у којем је малолетни К. К. убио девет својих вршњака и радника обезбеђења и ранио још петоро деце и наставницу историје. Против родитеља К. К. се пред Вишим судом у Београду води кривични поступак на основу оптужнице коју је подигло Више јавно тужилаштво. Породице жртава, рањена наставница и двоје рањених малолетника поднели су укупно пет тужби у парничним поступцима против породице Кецмановић. Три парнице су у току, док се у два случаја чека припремно рочиште.

Дечак К. К., који у време извршења злочина у Основној школи "Владислав Рибникар" није имао навршених 14 година, због чега није кривично одговоран, пуцао је из два очева пиштоља која је узео 1. маја. Два дана потом их је ставио у свој ранац, отишао у школу и током првог часа извршио злочин.

У Вишем суду у Београду се на основу оптужнице Вишег јавног тужилаштва води кривични поступак против Владимира Кецмановић, оца малолетног К. К. Тужилаштво Владимира Кецмановића терети да је починио тешко дело против опште сигурности, да није на законски начин чувао оружје и муницију, као и да је, у том тренутку, 13-годишњег сина током годину дана обучавао да рукује оружјем. 

Оптужницом су обухваћени и Миљана Кецмановић, мајка К. К., јер је током истраге на једном од метака за један од, у пуцњави, коришћених пиштоља пронађен њен ДНК, као и Р. И. и Н. М., председник и инструктор у Стрељачком клубу "Партизан практикал шутинг", због давања лажних исказа у својству сведока. 

Тужилаштво је за Владимира Кецмановића предложило максималну затворску казну у трајању од 12 година, док је за Миљану Кецмановић предложило казну затвора у трајању од две године и шест месеци.

За председника и инструктора стрељачког клуба предложена је затворска казна од по три године.

Кривични поступак – докле се стигло

Последње рочиште на суђењу у кривичном поступку против Владимира Кецмановића, на којем је оптужени одговарао на питања одбране и оштећених, односно, чланова породице, у београдском Вишем суду одржано је 1. и 2. априла 2024. године.

Кецмановић је претходно већ изнео одбрану и одговарао на питања суда и тужилаштва, и од почетка суђења негира кривицу за дело за које се терети.

Суд је у овом случају затворио суђење за јавност због заштите интереса малолетних жртава, док је раније прихваћен захтев тужилаштва да породице убијене деце више немају статус сведока, већ статус оштећених, како би им се омогућило да могу из суднице да прате изношење одбране. 

Бранилац оптужених Кецмановића Ирина Боровић је на последњем рочишту истакла да им је жао што су оштећени били принуђени да буду допунски трауматизовани и морали поново да пролазе кроз тешке тренутке и последице ове трагедије.

Пуномоћник оштећених Огњен Божовић је након рочишта изјавио да је указана прилика да се чује како оптужени Владимир Кецмановић види своју позицију и одговорност у свему што се догодило, као и да схвате његове карактерне црте и то каква је личност.

"Нисам изненађен оним што сам чуо у односу на оно што се десило", рекао је тада пуномоћник оштећених Божовић. 

Наредно суђење заказано је за 15. мај, када би одбрану требало да изнесе и Миљана Кецмановић, као и Р. И. и Н. М.

Парнични поступци – три у току, два чекају припремна рочишта, поднето пет тужби

Поред кривичног поступка против оца и мајке малолетног К. К., Вишем суду у Београду поднето је још пет тужби у парничним поступцима. Три парнице су у току, док се у два случаја чека почетак припремних рочишта.

У току је парнични поступак на основу тужбе коју су поднели чланови породице Дукић, чија је ћерка убијена, затим поступак по тужби 27 чланова породица убијених, као и поступак по тужби дечака рањеног у нападу 3. маја

У парничном поступку на основу тужбе 27 чланова породица убијених завршено је саслушање породица жртава

Адвокат породица убијених у "Рибникару" Огњен Божовић је након сведочења оценио да су саслушања родитеља била емотивна и да је изречено доста важних ствари са становишта одговорности учесника и целокупног друштва.

"Из самих исказа родитеља закључује се да се овај поступак не води ради накнаде нематеријалне штете колико се води ради утврђивања грађанско-правне одговорности", рекао је Божовић и нагласио да би евентуалне надоканеде у овом поступку биле преусмерене у хуманитарне сврхе.

Оптужени Владимир Кецмановић је у оквиру истог парничног поступка саслушан на рочишту којем су присуствовали и чланови породице Аћимовић, Чикић, Влаховић, Негић, Анђелковић, Кобиљски, који су поднели тужбу.

Владимир Кецмановић је тада изјавио да не може да схвати шта се десило са његовим сином да направи толику трагедију, као и да је мртав човек после 3. маја, а да је једини разлог због чега је у суду његова ћерка, односно сестра К. К. 

Тада је навео и да је његов син био у контакту са великим бројем људи, као и да је имао велики број активности.

"Да ми је ико, укључујући и школу, скренуо пажњу, реаговао бих и све учинио да спречим да се догоди трагедија – да сам могао да знам шта је у његовој глави", рекао је Кецмановић.

Миљана Кецмановић, мајка дечака К. К., још увек није саслушана, јер према сугестији бранилаца, није желела да дâ изјаву у парничном поступку пре него што изнесе одбрану у кривичном, али је сведочила некадашња директорка Основне школе "Владислав Рибникар" Снежана Кнежевић.

Припремно рочиште чека се и по тужбама још једног рањеног ученика и тешко рањене наставнице историје, која је Владимира Кецмановића и Миљану Кецмановић тужила за накнаду нематеријалне штете услед претрпљеног физичког бола, страха и умањења животне активности.

Припремно рочиште по тужби наставнице историје заказано је за 24. јун, а суд је до сада одбијао захтеве одбране да споји поједине парничне поступке.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара