Читај ми!

Захарова: Аутори резолуције о Сребреници да повуку тај документ

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова позвала је ауторе нацрта резолуције о Сребреници да повуку тај документ, који, како је нагласила, не може да доведе до националног помирења у БиХ.

Марија Захарова је, на брифингу за новинаре, подсетила да је руководство Републике Српске упутило ставове генералном секретару и председавајућем Генералне скупштине УН и земљама чланицама УН са апелом да спрече усвајање резолуције.

“Штавише, недавно је Скупштина Републике Српске покренула захтев за одузимање овлашћења (амбасадору БиХ при УН Златку) Лагумџији. Позивамо ауторе нацрта резолуције да повуку свој документ”, нагласила је Захарова, објављено је на сајту руског Министарства спољних послова.

Додала је да нацрт резолуције, достављен Генералној скупштини УН, не може да доведе до националног помирења у БиХ.

"То може само повећати поделе у овој земљи, и на Балкану у целини. Документ носи антисрпски набој, што је очигледно. Не оптужује директно српски народ, али садржи позивање на одлуке Међународног суда за бившу Југославију, као и мишљење Међународног суда правде о Сребреници, које се тешко може назвати праведним у односу на Србе, што су препознали и учесници процеса који не деле симпатије према Србима. Ове одлуке не уживају подршку међу земљама балканског региона и света", истакла је Захарова.

Додала је да је од фундаменталног значаја и чињеница да се ова иницијатива промовише кршећи унутрашње процедуре Босне и Херцеговине, с обзиром на то да је Република Српска више пута изражавала своје неслагање са њом.

Уједно је истакла да је предлог за успостављање међународног дана сећања на жртве "геноцида" у Сребреници “исполитизована иницијатива коју промовише Лагумџија, уз подршку земаља НАТО”, истичући да та иницијатива не доприноси помирењу.

"И то, упркос чињеници да су управо чланице НАТО те које сносе главну одговорност за трагичне догађаје у Југославији, који су довели до погибије људи различитих етничких и верских припадности, укључујући и Сребреницу и околину", истакла је Захарова.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара