Ухапшено троје осумњичених за убиство вође Сика у Канади

Три држављана Индије ухапшена су и оптужена за убиство вође сепаратиста Сика у Канади Хардипа Синга Ниџара, које је прошле године изазвало велики дипломатски спор између две земље, саопштила је канадска полиција

Начелник канадске полиције Мандип Мукер рекао је да су тројица осумњичених Каран Брар (22), Камал Прит Синг (22) и Каран Прит Синги (28) из Едмонтона у покрајини Алберта. Они су оптужени за убиство првог степена, преноси Би-Би-Си.

Полиција је саопштила да се истрага настављаја у више праваца, укључујући "везе са владом Индије". Наводе да су у убиство можда умешани и други, као и да ће можда бити нових хапшења или оптужби.

Хардип Синг Ниџар (45) убијен је прошлог јуна на паркингу у предграђу Ванкувера.

Дипломатски сукоб је ескалирао након што је канадски премијер Џастин Тридо у доњем дому парламента рекао да Канада истражује "веродостојне оптужбе које потенцијално повезују индијску државу са убиством".

Индијски званичници су ту оптужбу оштро демантовали, оптужујући Канаду да пружа уточиште "калистанским терористима и екстремистима".

Спор између две земље навео је Њу Делхи да затражи од Отаве да смањи број дипломатских представника у Индији.

Ниџар је био сепаратистички вођа Сика који је јавно водио кампању за стварање независне домовине Сика Калистан у индијском региону Пенџаб. Покрет за Калистан забрањен је у Индији и власти га сматрају претњом по националну безбедност.

Низ групација повезаних са овим покретом означен је као скуп терористичких организација.

Седамдесетих година прошлог века, Сики су покренули сепаратистичку побуну у Индији у којој су хиљаде убијене пре него што је угушена следец́е деценије. Од тада, покрет је углавном био активан у земљама са великом популацијом Сика.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара