Читај ми!

Извештај Владе РС Савету безбедности: Усвајање резолуције у Сребреници изазвало би унутрашње сукобе

У 31. извештају Владе Републике Српске достављеном Савету безбедности УН упозорава се да би усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН угрозило дуготрајан послератни процес зацељења БиХ и изазвало унутрашње сукобе.

У Извештају Владе Републике Српске наводи се да би усвајање резолуције значило награђивање недисциплинованог амбасадора БиХ при УН за непоштовање Устава, лажно изношење ставова БиХ и допринос даљем уништавању уставног поретка БиХ.

За Републику Српску је, како се истиче, крајње неприхватљиво покретање овакве антисрпске резолуције у Генералној скупштини УН која има "дестабилизујуће настојање да делегитимише и вјероватно укине Српску".

Многе друге земље, како се наводи, подржавају немачку резолуцију јер их је "амбасадор БиХ у УН преваром навео да вјерују да је БиХ подржава".

У извештају се наглашава да Председништво БиХ никада никоме није дало дозволу да се залаже за ту резолуцију.

"Ни носилац ротирајуће функције предсједавајућег Предсједништва, нити иједан члан самостално или два заједно, ни министар иностраних послова у Савјету министара према Уставу немају овлаштење да одлучују о спољној политици БиХ. О њој одлучује само колективно Предсједништво БиХ, које дјелује као институција", истиче се у извештају.

О предлагачима резолуције

У документу се напомиње да Немачка предлаже резолуцију Генералне скупштине УН којом се осуђује свако ко ратни злочин почињен у Сребреници 1995. године, у ком је убијено неколико хиљада војно способних мушкараца Бошњака, не сврста у исту категорију као и Холокауст, у ком је убијено шест милиона Јевреја без обзира на године живота и пол.

Руанда је, како се наводи, други главни предлагач резолуције, којом се захтева да ратни злочин почињен у кратком времену и на ограниченој територији, где су жене и деца намерно поштеђени, буде стављен у исту категорију као геноцид у Руанди, масакр који је у целој земљи трајао месецима и у ком је убијено 70 одсто припадника племена Тутси.

Неки од највећих критичара Републике Српске, укључујући САД, придружили су се Немачкој и Руанди као спонзорима, надајући се да ће им резолуција помоћи да наставе да делегитимишу и слабе Републику Српску, пише у извештају.

"Амбасадор БиХ у УН Златко Лагумџија спонзорством резолуције без одобрења трочланог Предсједништва БиХ тешко и безобзирно нарушава Устав БиХ", упозорава се у извештају и подсећа да Устав БиХ, као део кључних механизама поделе власти који осигуравају мир у БиХ већ више од 28 година, спољну политику поверава изричито и искључиво трочланом Председништву БиХ.

РС увек подржавала кажњавање одговорних за злочин у Сребреници

У извештају се наводи да је убиство ненаоружаних, војно способних мушкараца у Сребреници пре скоро 29 година несумњиво било стравичан ратни злочин, као и да је Република Српска увек подржавала енергично процесуирање и кажњавање одговорних за тај злочин.

"Нажалост, резолуција ће бити једностран и изразито антисрпски документ који не признаје да су сва три конститутивна народа у БиХ, српски, хрватски и бошњачки, претрпела ужасна страдања услед ратних злочина. Резолуција је сачињена тако да прикаже да су бошњачке жртве у Сребреници једине жртве рата чији су животи важни, а злочин у Сребреници 1995. године услиједио је након етничког чишћења те регије од стране муслиманске бошњачке војске, у којем су на стотине српске дјеце, жена и стараца намјерно мучене и убијене", пише у извештају.

Резолуција не нуди сећање на остале жртве рата на том подручју

Напомиње се да се том резолуцијом позива на обележавање међународног дана сећања на сребреничке бошњачке жртве, али не нуди сећање на многе друге жртве рата на том подручју током 20. века – на пример више од 700.000 углавном Срба, Јевреја и Рома који су убијени у хрватском логору Јасеновац током Другог светског рата.

Стручњаци наводе да злочин у Сребреници није геноцид

Велики дио становништва БиХ и многи стручњаци оцењују да злочин у Сребреници не одговара дефиницији геноцида, подсећа се у извештају.

Председник Међународног удружења научника који проучавају Меморијални центар Доња Градина Виљем Шабас, записао је да квалификација злочина у Сребреници као "геноцида" безразложно искривљује дефиницију геноцида.

Главни ловац на нацисте и директор за источноевропске послове у Центру "Симон Визентал" Ефраим Зуроф у чланку објављеном овог месеца каже: "Свако ко је упознат са догађајем у Сребреници и изворном дефиницијом 'геноцида' добро зна да злочин који су починиле српске снаге не одговара дефиницији геноцида, из простог разлога што су све жене и дјеца у Сребреници ослобођени неповријеђени".

Генерал Луис Мекензи, бивши командант снага УН у Сарајеву, и чувени стручњак за геноцид Јехуда Бауер такође тврде да злочин у Сребреници није геноцид.

У извештају се наводи да уколико би резолуција била усвојена, бошњачки политичари и њихове присталице користили би је као политичко оружје да Србе означе као геноцидне и прикажу да су наводно само Бошњаци једина група која је тешко пострадала током рата.

"Резолуцију би такође искористили одређени радикални елементи унутар исламске заједнице у БиХ, који подршку и надахнуће црпе из организације 'Муслиманска браћа', а ове групе намјерно користе оптужбе за геноцид за распиривање мржње према Србима међу својим регрутима", наводи Влада Српске.

У Бањалуци сматрају и да ће ти "радикални елементи" такође користити резолуцију да оправдају силовања, одрубљивања глава и друге ужасне ратне злочине које су муџахедини који су се борили на страни Бошњака починили над ненаоружаним сељанима и да ће подстаћи даље негирање масовних и систематичних злочина над српским становништвом у Сребреници и широм БиХ, посебно етничког чишћења Срба у Сарајеву.

Саботажа напретка БиХ од старне Шмита

У извештају се указује на то да Кристијан Шмит и његови поборници активно и намерно саботирају политички напредак БиХ и интеграцију у ЕУ, те да је многобројне кризе Шмит изазвао својим деструктивним уплитањем и намерним провокацијама.

Веома продуктивна сарадња партнера на власти у БиХ, који долазе из реда различитих народа, без учешћа ОХР-а, доказала је да БиХ може успешно управљати собом кроз властите демократске институције, пише у извештају.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара