Preminuo režiser Miki Stamenković

Jedan od pionira srpskog filma, reditelj Miomir Miki Stamenković, umro je u 84. godini u Beogradu. Jedan je od osnivača Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i njegov dugogodišnji umetnički direktor.

Filmski reditelj i jedan od pionira srpskog filma Miomir Miki Stamenković preminuo je 20. decembra u Beogradu u 84. godini života, saopštilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Stamenković je režirao filmove "Vuk sa Prokletija", "Opasni trag", "Klopka za generala", "Devojački most", "Lager Niš" i druge.

Igrani filmovi Mikija Stamenkovića među prvim su žanrovskim ostvarenjima u domaćoj kinematografiji, a bili su posvećeni ratnim, partizanskim i kriminalističkim temama.

Stamenkovićeva režija isticala se lakoćom i dinamikom pripovedanja i izlaganja, kao i delikatnom tematikom, a ostavio je neizbrisiv trag i u domenu dokumentarnog filma.

Poznata je njegova trilogija o pobedničkom i stradalaničkom pohodu srpske vojske u prvom svetskom ratu "Marš smrti", "Marš pobede" i "Jugoslavija po volji naroda".

Jedan je od osnivača "Festivala filmskog scenarija" u Vrnjačkoj Banji i njegov dugogodišnji umetnički direktor.

Stamenković je dobitnik mnogih filmskih nagrada i priznanja. Nosilac je Ordena rada sa "Zlatnim vencem". Za celokupno stvaralaštvo dobio je 2002. godine, od svog rodnog grada Kruševca "Nagradu za životno delo".

"Filmski festival" u Sopotu Stamenkoviću je takođe uručio nagradu za životno delo, a dobio je i "Plaketu Jugoslovenske Kinoteke", "Povelju Udruženja filmskih umetnika" Srbije za doprinos srpskoj kinematografiji i priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

Datum i mesto sahrane Miomira Stamenkovića biće naknadno objavljeni.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 18. apr 2012, 03:58) - Dejan Novčić [neregistrovani]

odlaze...

Ode još jedan dobar čovek "starog kova" i odličan reditelj koji je zaista znao šta je to filmski jezik. Nestaju, odlaze, jedan po jedan... a baš letos, u Sopotu, rekoh njegovoj supruzi kako se sjajno drži! Kad, eto... Miki, neka ti je večna slava! :(

(utorak, 20. dec 2011, 21:16) - Joca Krstić [neregistrovani]

tuga

Veliki Čovek.Profesionalac u poslu, odan i veran svojim saradnicima.Njegovo iskustvo, stvaralački duh i entuzijazam krasili su ovog umetnika.
Velika tuga i žal za vernim prijateljem,pedagogom života. Čast i ponos je bilo sa nijm saradjivati. Neka mu je večna slava.

(utorak, 20. dec 2011, 20:12) - Viki [neregistrovani]

Veliki ucitelj i prijatelj

Otisao je covek koji me je puno naucio o filmu, montazi i kako da se odnosim prema svakom ko je radio na filmu. Od njega sam naucila da moram da montiram iz duse i da svaki kadar osecam. Delio je sa mnom i tugu i srecu, i privatnu i poslovnu.Njegov poslednji film smo poceli da radimo i jos ga nismo zavrsili, zavrsicu ga ja u njegovo ime. Izgubila sam velikog, velikog prijatelja i ucitelja :-(