Читај ми!

Словачки "Вотергејт"

Председник Словачке Иван Гашпарович сменио је министра одбране Љубомира Галка због афере са прислушкивањем премијерке Радичове и неколико новинара. Спорно прислушкивање и праћење обављала је словачка војна обавештајна служба.

Председник Словачке Иван Гашпарович сменио је министра одбране Љубомира Галка након открића да је војна обавештајна служба прислушкивала премијерку Ивету Радичову и неколико словачких новинара, преносе агенције.

Галко је примио декрет од Гашпаровича у председничкој палати, а одлуку о његовој смени је најавила још у уторак премијерка Ивета Радичова.

Премијерка Ивета Радичова је изјавила да је било где у свету недопустиво прислушкивати премијера и истакла да је шокирана и разочарана, уколико се оптужбе на рачун сада бившег министра одбране Галка покажу тачним.

Она није желела да одговори на тврдње бившег министра одбране да није желела да прихвати сумње војне обавештајне службе о корупцији на највишим политичким структурама, већ је истакла да њихов посао није да воде криминалне истраге.

Галко је раније порекао да је премијерка била прислушкивана и објаснио да се снимак њених разговора могао појавити само ако је разговарала телефоном са неким од прислушкиваних.

Дневник Нови час, који је заједно с листом Правда у понедељак објавио да су војни обавештајци месецима прислушкивали новинаре из медија блиских опозицији, тврди да су војни обавештајци направили тајни досије и о премијерки.

Радичова је наводно прислушкивана и праћена да би се сазнало шта мисли о афери и сукобу интереса једног од чиновника из странке "Слобода и солидарност" из које је смењени министар одбране Љубомир Галко.

"Словачки политичари би требало да се договоре о мерама контроле обавештајних служби. Очигледно је да су тајне службе радиле све само не то за шта су основане и шта им је циљ", казала је премијерка.

Сада већ бивши министар Галко је трагање за интимним подацима из приватног живота новинара, кретања на њиховим рачунима, информацијама како су им обезбеђени станови и куће правдао потребом да се сазна где у Министарству одбране цуре поверљиве информације до новинара, који, објављујући их врше кривично дело.

Прислушкивање троје новинара дневника Правда и директора информативне телевизије ТА3, према Галковим тврдњама, сасвим је легално јер је обављано тек после дозволе суда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије