Читај ми!

Лорд Ланкастер на седници ПС НАТО-а: Ширење ЕУ у региону кључно средство за решавање спора Београда и Приштине

Одсуство нормализованих односа Београда и Приштине може да доведе до озбиљног сукоба са регионалним импликацијама, оценио је лорд Марк Ланкастер у извештају који је представио на седници Парламентарне скупштине НАТО-а. Наводи да је у БиХ на делу политички застој који угрожава Дејтонски споразум. Ширење ЕУ у региону кључно средство да се дође до напретка, сматра Ланкастер.

Известилац за нацрт извештаја "Западни Балкан – обновљени безбедносни изазови на вратима НАТО-а", лорд Марк Ланкастер заложио се за посвећивање веће пажње решавању спора Београда и Приштине, и политичком застоју у Босни и Херцеговини.

У нацрту извештаја, у којем, како је навео, указује на узроке главних безбедносних изазова у региону, а који је представио на заседању Парламентарне скупштине НАТО-а у Софији, каже да је кључно средство да се то учини напор да се олакша ширење Европске уније у региону.

Кфор, према његовом мишљењу, мора да добије већу подршку, а "савезници да пронађу нове начине и средства да прошире војну сарадњу са регионом".

У нацрту извештаја, Ланкастер оцењује да одсуство нормализованих односа између Београда и Приштине изазива претњу озбиљног сукоба са потенцијалним регионалним импликацијама.

"Заустављен дијалог о КиМ, политичка парализа у БиХ"

Када је реч о БиХ, он сматра да политичка парализа у Босни и Херцеговини има латентни потенцијал да сруши Дејтонски споразум.

"Заустављен дијалог Београда и Приштине и наметнута политичка парализа у БиХ спречавају напредак Србије, БиХ и процеса придруживања Косова ЕУ", наведено је у нацрту извештаја.

Истакнуто је и да то остаје главни фактор регионалне нестабилности и блокира ефикасну регионалну економску интеграцију.

Примедбе Србије 

Из Скупштине Србије претходно је саопштено да су током састанка чланова делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини НАТО са лордом Ланкастером народни посланици изнели низ коментара на текст извештаја, посебно на део који се односи на ситуацију на КиМ.

Лорду Ланкастеру су уручене детаљне примедбе и коментари делегације Србије, које се, поред осталог, односе на потребу да се заузме непристрасан однос према КиМ, који би био у складу са декларисаном политиком НАТО-а према овом питању.

Указано је да извештајем нису обухваћени подаци о насиљу којем су Срби на КиМ у континуитету изложени, услед низа једностраних потеза Приштине и истакнуто је да Приштина не испуњава обавезе преузете Бриселским споразумом, те да већ 11 година није формирана Заједница српских општина. 

Делагација Србије је подсетила да су, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација, припадници мисије Кфора једине легитимне оружане снаге, те је стога трансформација "косовских безбедносних снага" у супротности са међународним правом, наведено је у саопштењу.

Захтев Приштине 

На агенди пролећног заседања ПС НАТО које се одржава у Софији налази се, између осталог, и захтев Приштине да постане придружени члан, након што је одлуку о томе у марту донео Стални одбор Парламентарне скупштине НАТО-а.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић упутила је писмо шефовима свих делегација чланица и придружених чланица у Парламентарној скупштини НАТО-а, у којем је указано да би додељивање статуса придруженог члана неупитно представљало награду за Приштину која континуирано врши насиље и системску дискриминацију над Србима на КиМ, као и за опструисање Бриселског дијалога.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије