Читај ми!

Поверење Тусковој влади

Нови кабинет пољског премијера Доналда Туска добио поверење доњег дома парламента. Пољски Сејм већином гласова прихватио нове мере штедње и реформи. Опозиција гласала против.

Пољски премијер Доналд Туск добио је од пољског парламента поверење за своју владу и програм реформи и консолидације јавних финансија, али без гласова опозиције.

За поверење влади гласала су 234 од 447 присутних посланика Сејма, против је било 211 посланика три опозиционе странке, а од гласања су се уздржала два. Доњи дом пољског парламента има 460 посланика.

Представљајући у петак програм владе у другом мандату, који су му Пољаци поверили на изборима 9. октобра, Туск је најавио велике мере штедње, укидање пореских олакшица и реформу пензијског система, на основу које ће Пољаци од 2020. године ићи у пензију са 67 година.

Већина пољопривредника почеће да плаћа исте порезе као и остали грађани и остаће без привилегија да им држава плаћа здравствено осигурање, а такво право задржаће само најсиромашнији са најмањим имањима. Доприносе за пензијско осигурање плаћаће и пољски свештеници.

Влада премијера Туска, у којој је од 19 чланова осам нових министара, планира да новим мерама и реформама наредне године сведе дефицит буџета на мање од три одсто БДП-а, а до краја мандата владе на један одсто, као и да јавни дуг наредне године буде испод 48 одсто бруто друштвеног производа.

Према прорачунима дневног листа Жечпосполита, нове мере би годишње требало да донесу око 3,25 милијарди евра у државну касу.

Расцепкана пољска опозиција одбила је да да поверење влади. Лидер најјаче опозиционе странке, конзервативаца из Права и Правде, бивши премијер Јарослав Качињски оптужио је владу да својом проевропском оријентацијом води Пољску ка губитку суверенитета и оценио да би евентуални прелазак на евро био већа трагедија него пораз у рату.

Лидер антиклерикалне странке Покрет Паликота, Јануш Паликот одбио је да подржи владу у којој, како је казао, седи црквени функционер, мислећи на новог министра правде, филозофа Јарослава Говина који спада у најконзервативније крило Тускове либералне Грађанске платформе.

Покрет Паликота није задовољан и због тога што Пољска добија владу која не жели да легализје тзв. лаке дроге као што је марихуана.

"Док ја будем премијер у Пољској и будем се питао, неће бити легализација никаквих дрога", рекао је Туск пред гласање одговарајући на питања које су му посланици постављали у петак до дубоко у ноћ.

Премијер је, међутим, као знак и сигнал наде за Пољску поздравио то што су шефови свих клубова опозиције у Сејму прихватили да бар у неким питањима значајним за националне интересе сарадјују са владом.

"Јако добар знак је да су шефови клубова не прихватајући владу прихватили да сарађују у неким пројектима. Да победе кризу имају шансе само оне државе које су у најважнијим питањима за нацију успеле да изграде мостове између владе и опозиције", рекао је пред гласање Доналд Туск.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије