НАТО и Русија обновили војну сарадњу

Министри спољних послова алијансе и Русије састали су се на Крфу, где су се договорили о наставку војне сарадње. Теме разговора биле су војна сарадња у областима од заједничког интереса, као што су борба против пирата, тероризам и Авганистан.

Министри спољних послова чланица НАТО-а састали су се данас на Крфу са представницима Русије, на скупу на највишем нивоу од завршетка рата у Грузији.

"НАТО и Русија договорили су се да наставе војну сарадњу након десетомесечног прекида због руско-грузијског рата", изјавио је геренални секретар НАТО Јап де Хоп Схефер.

Према његовим речима, и даље постоје "суштинске разлике" у ставовима чланица НАТО и Русије по питању Грузије.

Схефер, коме истиче мандат на челу НАТО, изјавио је да је његова амбиција била да остави свом насленику Андерсу Фогу Расмусену функционалан Савет НАТО-Русија, а тај циљ је постигнут на данашњем састанку.

Како је било најављено, теме разговора биле су војна сарадња у областима од заједничког интереса, као што су борба против пирата, тероризам и Авганистан.

Састанак на Крфу одржан је недељу дана пре сусрета америчког и руског председника Барака Обаме и Дмитрија Медведева у Москви, и самита Групе осам најразвијенијих земаља света у Риму.

Ова дипломатска офанзива има за циљ да побољша односе између Запада и Русије, нарушене због руске офанзиве у Грузуји и спора везаног за намеру Вашингтона да у Европи постави делове свог антиракетног штита.

Русија и НАТО заједно граде одржив мир

Британски министар спољних послова Дејвид Милибанд, рекао је да је "веома важно разумети да су се појавиле нове претње по безбедност, као што су ширење нуклеарног наоружања, тероризам или климатске промене, које подједнако угрожавају европске земље и Русију".

"Против њих ћемо се боље борити с Русијом него без ње", рекао је Милибанд.

Одлазећи генерални секретар НАТО-а Јап де Хоп Схефер рекао је да је главни циљ самита НАТО-Русија на Крфу да "заједнички изгради одржив и свобухватан мир у евроатлантској области".

Нагласивши да се данашњи састанак одржава после периода озбиљних криза, Схефер је рекао и да он представља добру полазну тачку за будућу војни сарадњу између Алијансе и Русије.

Очекивало се да ће се државни секретар САД Хилари Клинтон састати на Крфу са руским колегом Сергејем Лавровим, али је морала да откаже пут због операције лакта који је недавно имала након пада.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров разговарао је више од два сата са министрима НАТО и замеником америчког државног секретара Џејмсом Штејнбергом. Састанку су присуствовали и премијери Италије Силвио Берлускони и Грчке Костас Караманлис.

Односи између Русије и НАТО-а замрзнути су у августу 2008. године, а знаци отопљавања уследили су након што је Обама преузео Белу кућу. Москва је већ позвала НАТО да користи руску железничку мрежу за снабдевање својих трупа у Авганистану. САД, Немачка и Француска су већ прихватили ту понуду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара