Читај ми!

Асанжова мала победа у Лондону – извојевао право на жалбу, али борба тек предстоји

Виши суд у Лондону допустио је да оснивач Викиликса Џулијан Асанж уложи жалбу на одлуку о његовом изручењу Сједињеним Државама где се терети за шпијунажу. То је мала победа у четрнаест година дугој правној борби против суђења у Америци.

Уздах олакшања заменио је зебњу, па чак и страх на лицима грађана, који су се окупили испред централног лондонског суда Олд Бејлија да би подржали оснивача Викиликса.

После пет година правне борбе, Џулијан Асанж извојевао је право на жалбу.

Програмер Адриано Грасо, који је дошао да подржи Асанжа, истиче да је "вест слатка, али и горка", јер се и даље не зна када ће доћи до жалбе.

Психолог Менака Тиру, која је из Кемдриџа дошла у Лондон да чује судску одлуку, наглашава да је "важно да Џулијан Асанж буде ослобођен што пре".

"Много учинио за човечанство и истину", каже она.

Уметник Жан Марк сматра да "нема правне основе за случај".

"Шпијунажа? Апсолутна бесмислица. То је новинарство. У затвору је, јер је извештавао о злочинима. Шта вам то говори?", пита овај уметник.

Судије су одлуком стале уз мишљење Асанжовог правног тима да америчке гаранције да оснивачу Викиликса не прети смртна казна и да ће му бити дозвољено да слободно говори нису убедљиве.

"Судије су донеле праву одлуку. Предуго смо слушали америчке правнике како 'улепшавају истину', али им судије нису поверовале", рекла је окупљенима испред суда Асанжова супруга Стела.

Аустралија, чији је Асанж држављанин, много је активнија последњих недеља у настојању да буде изручен Камбери.

Aпел Вашигтону

Медији већ месецима спекулишту о тајним преговорима Вашингтона и Лондона.

Циљ je Асанжово признање делимичне кривице у замену за ослобађање после пет година иза решетака.

У затвору Белмарш у јужном Лондону, пљуштале су честитке оснивачу Викиликса.

Стела Асанж је у обраћању новинарима више пута поновила апел администрацији у Вашингтону.

"Надам се да ће Бајденова администрација преиспитати овај случај и дистанцирати се од одлука тужилаштва из Трампове ере, које је установило опасан преседан за слободу штампе", рекла је супруга Џулијана Асанжа.

"За Џулијана, ово је борба на живот и смрт", рекла је Асанжова супруга Стела, објашњавајући да је ментално здравље оснивача Викиликса изузетно лоше и да проводи двадесет два од двадсесет четири сата дневно у самици.

А правна борба је тек пред њим.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије