Ко је Мохамед Мохбер, привремени председник Ирана

Мохамед Мохбер као први потпредседник Ирана постао је привремени председник после погибије Ебрахима Раисија у паду хеликоптера. Мохбер је део трочланог савета, заједно са председником парламента и шефом правосуђа, који ће организовати нове председничке изборе у року од 50 дана од смрти председника.

Мохбер се, као и Раиси, сматра блиским врховном иранском вођи Алију Хамнеију, који има последњу реч у свим државним питањима. Мохбер је постао први потпредседник 2021. године када је Раиси изабран за председника.

Мохбер је био део тима иранских званичника који су посетили Москву у октобру прошле године када је договорено да Иран руској војсци испоручи ракете земља-земља и више дронова.

Поред њега у иранској делегацији била су и два висока званичника из иранске Револуционарне гарде и званичника Врховног савета за националну безбедност.

Мохбер је раније био на челу Сетада, инвестиционог фонда повезаног са врховним вођом.

Европска унија је 2010. укључила Мохбера на листу појединаца које је санкционисала због наводне умешаности у "активности нуклеарних или балистичких пројектила". Две године касније скинут је са листе.

Министарство финансија САД је 2013. додало Сетад и 37 компанија које је надгледала, на листу санкционисаних субјеката.

Сетад или Штаб за извршење имама, основан је по наредби коју је издао оснивач Исламске Републике, Хамнеијев претходник, ајатолах Хомеини преко кога је управљао имовином која је наводно напуштена у хаотичним годинама после Исламске револуције 1979. године.

Већина прихода од продаје те имовине је, како је тврђено, ишла је у добротворне сврхе.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије