Приватна јединица за Авганистан

Пензионисан официр, ангажован као функционер Пентагона, организовао је "приватну" јединицу за "скупљање" информација о екстремистима у Авганистану и Пакистану. Не зна се ко је одобрио "пројекат".

Функционер Пентагона Мајкл Фурлонг формирао је јединицу плаћеника, која је учествовала у лоцирању и уништавању екстремиста у Авганистану и Пакистану, известио је дневник "Њујорк тајмс".

Лист је пренео, позивајући се на владине званичнике, да је Фурлонг, пензионисани ваздухопловни официр запослен као високи цивилни функционер у Пентагону, регрутовао припаднике новоформиране јединице међу радницима приватних компанија за обезбеђење, које често запошљавају бивше службенике америчке Централне обавештајне агенције и бивше припаднике специјалних јединица.

Плаћеници су били задужени да у пограничним подручјима са обе стране авганистанско-пакистанске границе прикупљају податке о ектремистима и локацијама њихових логора, навео је "Тајмс".

Неки званичници сматрају да је Фурлонг, можда, преусмерио новац из програма за информације о Авганистану.

"Њујорк тајмс" је навео и да амерички званичници нису могли да потврде ко је одобрио Фурлонгов пројекат, као ни да ли је у досадашњим акцијама било жртава.

Фурлонгове операције су, изгледа, обустављене, а Пентагон је спровео истрагу против њега због сумње да је починио више кривичних дела, укључујући фалсификовање уговора, пренео је Ројтерс.

"Генерално је лоша идеја ангажовати "слободне стрелце" да јурцају по ратној зони и изигравају Џемса Бонда", рекао је један функционер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије